• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 1/2021

  ‘De Indonesische revolutie heeft de wereld veranderd’

  Door: Bas Kromhout

  In zijn nieuwe boek Revolusi voert David Van Reybrouck de lezer mee naar Indonesië. Aan de hand van vele interviews met ooggetuigen toont hij de diepe sporen die het Nederlandse kolonialisme, de Japanse bezetting en de strijd voor onafhankelijkheid hebben nagelaten. Van Reybrouck opent enkele deuren die voor Nederlandse historici gesloten bleven. ‘Ik was gebaat bij mijn positie als Belgische outsider.’

  U hebt dezelfde methode toegepast als voor uw eerdere boek over Congo: uitgebreide literatuurstudie plus interviews met 185 ooggetuigen. Wat dreef u om nog een keer aan zo’n enorm karwei te beginnen?

  ‘Op het moment dat ik eraan begon was ik al een beetje vergeten hoe het is om zo’n boek te schrijven. Net zoals ouders vaak vergeten hoe moeilijk de periode net na de geboorte van hun eerste kind was. Het idee voor dit boek is ontstaan in Congo, toen ik in de restanten van een Vlaams bibliotheekje een kopie van Max Havelaar vond. Ik las het ter plekke en ik zag parallellen met Congo. Een goede vriendin van me, de schrijfster Bregje Hofstede, had een soort derde oma – een Indische vrouw die veel voor haar gezorgd heeft. Ik had al laten doorschemeren dat Indië mij interesseerde en Bregje zei: “Als je haar wilt interviewen, moet je niet te lang wachten.” Dit was in 2015. Idealiter zou ik me het liefst twee à drie jaar inlezen en dan pas interviews afnemen, maar ik ben dit keer meteen begonnen met mensen interviewen. Ik besefte dat ik me moest haasten, want de laatste ooggetuigen waren echt stokoud aan het worden.’

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen