• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 7/2007

  De handel in blanke slavinnen

  ‘Kellnerinnen gezocht. Loon F6,-. Te bevragen bij Van O.’

  Door: Martijn Blekendaal

  Aan het eind van de negentiende eeuw ontdekt men dat er in Europa een omvangrijke handel bestaat in blanke vrouwen, met internationale kantoren, vaste routes en agenten. Volgens een patroon dat in 2007 nog steeds actueel is, belanden de meisjes in de prostitutie. In 1900 gaat de Haarlemse politie-inspecteur J. Balkestein undercover om het netwerk te ontrafelen.

  Op zaterdag 4 juli 1885 plaatst William Thomas Stead, hoofdredacteur van het Engelse avondblad The Pall Mall Gazette, een waarschuwing in zijn krant. Preutse en overgevoelige lezers, zegt hij, doen er goed aan 'de Pall Mall Gazette van maandag niet te lezen'. Op straat verschijnen op hetzelfde moment affiches met de tekst: 'Vijf pond voor een maagd, warranted pure.' Stead weet hoe je een rel op poten zet. En dat is wat nodig is om de gruwel van de handel in blanke slavinnen onder de aandacht van het grote publiek te brengen.

  Vier weken lang heeft Stead zich door een oude koppelaarster langs bordelen, kroegen en andere plaatsen van ontucht laten leiden. Hij heeft met hoertjes gepraat over de uitbuiting, het bedrog en geweld. En met bordeelhouders, politiemensen en prostitutiebestrijders. Zo is hij op het spoor gekomen van een goed georganiseerde handel in blanke vrouwen en meisjes, 'liefst maagd', met internationale kantoren, vaste routes, depots en handelsagenten.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen