• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  De Grote Museumtest

  Dit jaar voert Historisch Nieuwsblad voor het eerst in zes jaar weer De Grote Museumtest uit. Waar moet u als liefhebber van geschiedenis deze zomer zeker naar toe, en waar kunt u beter wegblijven? In editie 6 van Historisch Nieuwsblad vindt u antwoord op deze vragen.

  In dit dossier vindt u alle voorgaande museumtests. Ook heeft Historisch Nieuwsblad een selectie gemaakt van de beste boeken, documentaires en websites over en van musea. 


  De Grote Museumtest 2007


  Je besluit een traditioneel uitje te maken naar het Spoorwegmuseum in Utrecht, samen met je partner en (klein)kinderen. Als moderne (groot)ouder bezoek je eerst de website, waar je alvast je kaartjes koopt en uitprint. Het is misschien niet duur als je het vergelijkt met de Efteling, maar toch zijn we voor vier volwassenen en twee kinderen 48 euro kwijt. Eenmaal in Utrecht aangekomen blijkt dat het eens zo statige museum is omgetoverd in een kinderpretpark.
  Lees verder…
   

  De Grote Museumtest 2005


  De ontvangst in het Schielandhuis van het Historisch Museum Rotterdam is vriendelijk. Maar als we een blik werpen op het informatiemateriaal bij de kassa, wordt de folder van de tijdelijke tentoonstelling Schoppen tegen het gezag. Van Kaat Mossel tot Pim Fortuyn snel weggehaald. We snappen pas later waarom. Een plattegrondje van het museum krijgen we niet mee en bewegwijzering ontbreekt. Na lang zoeken vinden we een trap naar de eerste etage, waar de tentoonstellingen beginnen. Later komen we erachter dat er ook nog een expositiekelder is. Het restaurant biedt troost. Goede bediening, heerlijke kroketten en een mooi uitzicht op de classicistische binnentuin, waar je bij mooi weer kunt zitten.
  Lees verder…
   

  De Grote Museumtest 2004 – Buitenland


  Achter de kassa van het Capitolijns Museum in Rome zitten vier dames. Ze kijken ons aan met een air van: 'We zitten hier wel, maar eigenlijk zijn we de dochters van de president.' Over de suppoosten struikel je. Waarschijnlijk lost de Italiaanse overheid zo het werkloosheidprobleem op. Vincenza (alle suppoosten dragen een badge met voornaam en initiaal) praat luid honderduit. Over de geschiedenis van het museum, over de collectie, over grote Romeinen. Ze is zelfs voor de andere suppoosten veel te druk; die klagen bij de garderobe dat Vincenza nooit haar mond kan houden. Af en toe haalt ze fel uit naar bezoekers: 'Niet aanraken!', 'Weg daar!', 'Niet tegen leunen!'
  Lees verder…
   

  De Grote Museumtest 2003


  U heeft zin in een historisch verantwoord uitje. Dus besluit u met uw partner en kinderen het Fries Museum in Leeuwarden te bezoeken. 'Jongens, wie moet er nog plassen?', roept u bij aankomst. Iedereen natuurlijk. De toiletten zien er chique uit met hun zwartmarmeren vloer en glazen wanden, maar ze ruiken niet fris. Dan moet u kiezen: welke van de maar liefst veertien losse tentoonstellingen willen we zien? Gelukkig heeft u geen rolstoelers in het gezin, want die hadden niet verder gekund dan de trap. Zelf bent u het meest geïnteresseerd in de twintigse-eeuwse geschiedenis. Maar hoe komt u daar? Ha, daar is de negentiende eeuw, dan zal de twintigste niet ver zijn. Mis: na de negentiende eeuw komt de achttiende en vervolgens de prehistorie.
  Lees verder…
   

  De Grote Museumtest 2002


  2002 is het VOC-jaar. Op naar het Nederlands Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Aan de steiger ligt een replica van de Oost-Indiëvaarder `Amsterdam'. Op het schip is er theater voor kinderen. Drie regenten gedragen zich als een stel krankzinnige clowns. Ze zijn onbehouwen en schelden elkaar voortdurend verrot. Een vrouw komt binnen; ze zegt dat de regenten moeten ophouden met dat kinderachtige gekibbel. Ze doen er beter aan om samen ze werken. `En zo werd de VOC opgericht.' Tja.
  Lees verder…
   

  De Grote Museumtest 2001


  Een regenachtige dag. U besluit de historische afdeling van het Rijksmuseum te bezoeken. Wat kan u dan overkomen? U sluit aan bij een rij wachtenden voor de ingang van de Zuidvleugel. Binnen vijf minuten bent u binnen. Oeps! U staat oog in oog met een norse dikbuikige bewaker met grote sleutelbossen die u wantrouwend gadeslaat. Snel op zoek naar de afdeling Nederlandse Geschiedenis. Nergens een wegwijzer, en met de plattegrond die u bij de kassa kreeg komt u er ook niet uit.
  Lees verder… 


  Afbeeldingen: Stoomlocomotief HSM 89 'Nestor' in het Nederlands Spoorwegmuseum (Niels Karsdorp); Torso di discobolo (gewonde strijder), Musei Capitolini (Jean-Pol Grandmont); Watermolen, Meindert Hobbema.


  Filmpjes


  Making of Rijksmuseum
  Promotiefilmpje van de overheid over de verbouwing van het Rijksmuseum. Binnen een kwartiertje wordt uitgelegd welke verschillende fases doorlopen werden en wie betrokken waren bij de grootschalige renovatie.  Het nieuwe Rijksmuseum (2013)
  Filmmaker Oeke Hoogendijk volgde de verbouwing van het Rijks negen jaar, en toont de moeizaamheid van de besluitvorming, de fouten die zijn gemaakt en de koppen die uiteindelijk moeten rollen in vier delen.
  Deel I:

  Get Adobe Flash


  Klik hier voor deel II, deel III en ten slotte deel IV.

  Amsterdam Museum trailer
  Hoewel de laatste museumtest niet op alle vlakken even positief is over het Amsterdam Museum, is de trailer bij de tentoonstelling Amsterdam DNA zó spectaculair, snel en modern, dat hij voorbij is voor je er erg in hebt.  Liberty Park wordt 'Oorlogsmuseum'
  Omroep Brabant legt kort uit hoe het Oorlogsmuseum Overloon Liberty Park werd – en vervolgens weer Oorlogsmuseum.
  Boeken  Wijnanda Deroo
  Rijks Museum


  192 pagina's
  € 29,50

  Meer info en bestellen…  Hans Goedkoop en Kees Zandvliet
  De Gouden Eeuw


  192 pagina's
  € 29,95

  Meer info en bestellen…   Valentijn Byvanck en Erik Schilp
  Blauwdruk

  Plannen, schetsen en geschiedenis van het Nationaal Historisch Museum (2008-2011)

  303 pagina's
  € 34,50

  Meer info en bestellen…
   


  Links


  Hier vindt u links naar de websites van musea die in de test van 2013 gerecenseerd zijn.
   

  Scheepvaartmuseum

  Drents Museum

  Zuiderzeemuseum

  Nederlands Openluchtmuseum

  Amsterdam Museum

  Rijksmuseum

  Zeeuws Museum

  Haags Historisch Museum 


  Wilt u naar een ander historisch museum, of een geschiedenis gerelateerde tentoonstelling? Via deze website van de Stichting Museumkaart krijgt u een overzicht met alle mogelijke exhibities. Bezoek bijvoorbeeld eens het Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal, of neem een kijkje bij het Waterlandsmuseum De Speeltoren in het pittoreske Monnickendam