• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 1/2004

  De Gaulle medeschuldig aan slachtpartij harki’s

  Door: Olivier van Beemen

  Het bloedbad dat Algerijnse nationalisten in 1962 na de dekolonisatieoorlog aanrichtten onder de harki’s, Algerijnse hulptroepen in Franse dienst, is mede te wijten is aan het racisme van president Charles de Gaulle.

  President Charles de Gaulle was tegen het opnemen van een groot aantal moslims in Frankrijk. Dat was een van de oorzaken van de massaslachting onder de Algerijnse huursoldaten in Franse dienst na de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog (1954-‘62). Dat zegt de Franse journalist Georges-Marc Benamou in zijn onlangs verschenen boek Un mensonge français (Een Franse leugen).

  In 1962, bij het uitroepen van de onafhankelijkheid van Algerije, beschouwden de Algerijnse nationalisten van het Nationaal Bevrijdingsfront (FLN) de ongeveer 200.000 Algerijnse huursoldaten in Franse dienst als collaborateurs. Een massaslachting volgde, waarbij 30.000 à 150.000 slachtoffers onder deze harki’s vielen. De meeste harki’s hadden zich echter niet uit ideologische overtuiging bij het Franse leger aangesloten. Het waren vooral arme analfabeten die – vaak onder druk – waren geronseld door de Fransen. Anderen namen dienst in ruil voor bescherming door het Franse leger tegen de terreur van het FLN op het platteland.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen