• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 3/2011

  De echte Maecenas

  Door: Afke van der Toolen

  Maecenas was een levensgenieter en een liefhebber van de kunsten. Dankzij zijn weldoenerschap werd het tijdperk van Augustus een gouden periode voor de Romeinse dichtkunst. Maar dat had wel een prijs.

  Er zijn in de geschiedenis maar weinig mensen van wie de naam een begrip is geworden. Maecenas is er een van, en hij zou daar, ijdel als hij was, beslist blij mee zijn geweest. Minder leuk zou hij hebben gevonden dat nog maar weinig mensen weten dat hij ook echt heeft bestaan.

  Het woordenboek omschrijft het woord ‘mecenas’ als ‘begunstiger van kunstenaars’. In deze tijd van kunstbezuinigingen door de overheid krijgt het begrip een nieuwe klank. Hoogste tijd om te ontdekken wie die Maecenas nu eigenlijk was, en wat hij betekende voor de kunst van zijn tijd.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen