• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 4/2010

  De Duitsers gaven niks cadeau

  Door: Bas Kromhout

  In 1960 sloten Nederland en West-Duitsland een verdrag dat alle uit de Tweede Wereldoorlog voortvloeiende geschillen omtrent herstelbetalingen en grenzen in één grote Generalbereinigung moest oplossen. Nederland verwachtte van de Bondsrepubliek schuldbewuste meegaandheid, maar Bonn verkocht zijn huid duur.

  Joseph Luns had het even helemaal gehad met de Duitsers. Midden in de zoveelste vruchteloze bespreking over het Nederlands-Duitse verdrag viel de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken uit naar zijn Duitse ambtsgenoot: ‘Wat denkt u wel! U denkt dat u hier als gelijke zit, maar dan vergist u zich. Wij zijn te beleefd om het te zeggen, maar u spreekt hier als overwonnene tegen de overwinnaar. Wij zijn de overwinnaar!’

  Luns’ woedeaanval was tekenend voor de stemming in Nederland. Kabinet, parlement en pers waren geïrriteerd door de houding van de West-Duitse regering. Met het oog op de bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden de meeste Nederlanders dat Bonn zich schuldbewust moest opstellen. Hard onderhandelen paste daar niet bij.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen