• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 7/2007

  De beste kinderboeken van 2004

  Slapen op strozakken en stoken met sjlamm

  Door: Shirley Haasnoot

  De geschiedenis als bron van feiten en kennis, als realistische achtergrond van een spannend avontuur of als sprookjesachtig decor. In de vijf boeken die de shortlist haalden van de Historisch Nieuwsblad Bontekoeprijs speelt het verleden steeds een andere rol.

  Oerhollands is de geschiedenis van Alkmaar. In de Middeleeuwen wordt de stad geteisterd door overstromingen. In de zestiende eeuw belegeren de Spanjaarden de stadsmuren. Alkmaar doorstaat de Franse Tijd en de cholera-epidemieën van de negentiende eeuw. En zoals elke stad van betekenis brengt het handelaren en smokkelaars voort, ambachtslieden en kunstenaars. Hoe goed de Alkmaarse geschiedenis zich leent voor een spannend boek, wordt duidelijk in Victorie!. In zes losse verhalen beschrijven de Alkmaarse jeugdboekenschrijvers Theo Hoogstraten en Simone van der Vlugt de grote gebeurtenissen die samen de ontwikkeling van de stad laten zien.

  Dat het verleden een wezenlijk andere tijd was, blijkt in dit boek vooral uit de hardheid van het leven dat de hoofdpersonen leiden. Geweld en dood zijn aan de orde van de dag. De onderwerpkeus en de emoties van de hoofdpersonen laten daarentegen juist zien wat wij op dit moment belangrijk vinden. De onafhankelijkheid van vrouwen, bijvoorbeeld. Zo wil in ‘De schildersleerlinge’ de zeventiende-eeuwse Isabella schilderes worden en niet trouwen met de saaie, welgestelde meneer Van Kessel. Om van hem af te komen laat ze hem een tekening zien van een spiernaakte jonge man. Dat schrikt hem inderdaad af.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen