• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 9/2016

  De Beeldenstorm raasde over de Nederlanden

  Weg met de afgoden!

  Door: Geertje Dekkers

  Woedende protestanten sloegen in het najaar van 1566 het interieur van katholieke kerken in de Nederlanden kort en klein. Maar de gebouwen vernielden ze niet. Daar wilden ze hun eigen diensten houden.

  Ooit verdiende Sebastiaan Matte in Ieper zijn geld als hoedenmaker, maar sinds hij is gegrepen door het ware, protestantse geloof heeft hij zijn stad verlaten. Onder de katholieke vorst Filips II is het protestantisme daar namelijk verboden. Protestanten worden vervolgd, en Matte is thuis zijn leven niet zeker. Daarom leeft hij als vluchteling in Engeland.

  Maar in het voorjaar van 1566 lijkt alles te veranderen voor Matte en andere ontheemde protestanten. Nederlandse edelen hebben landvoogdes Margaretha van Parma gesmeekt een einde te maken aan de vervolgingen. En Margaretha heeft beloofd de kwestie voor te leggen aan haar broer Filips II, die in Spanje woont. Terwijl ze op antwoord wacht, schort ze de vervolgingen op.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen