• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  donderdag 3 maart 2022

  ‘De angst voor de bom is weer helemaal terug’

  Teun van de Keuken over de jaren tachtig

  Door: Teun Willemse

  Terwijl Nederlanders in de jaren tachtig massaal de straat op gingen om tegen kernwapens te demonstreren, werden piloten getraind om een atoombom op Oost-Duitsland te gooien. De eerste aflevering van Een programma over de jaren tachtig gaat over de angst voor een kernoorlog. Dat die dreiging de wereld opnieuw in zijn greep zou houden, had presentator Teun van de Keuken niet verwacht. ‘Volgens mij hebben we dit in de jaren tachtig niet zó eng meegemaakt.’

  In de nieuwe geschiedenisserie van de VPRO gaat Van de Keuken op zoek naar verhalen uit de jaren tachtig. Hij spreekt met Vietnamese bootvluchtelingen, een Joegoslavische sporter en een Nederlandse straaljagerpiloot. De militair vertelt dat hij tijdens zijn 24-uursdiensten zijn uniform aanhield in bed: hij moest op ieder moment klaarstaan om op te stijgen met een kernbom.

  De NPO zendt momenteel ook een dramaserie over de jaren tachtig uit. Is het een populair decennium?
  ‘De jaren tachtig spreken zeker tot de verbeelding. Het verleden wordt voortdurend gerecycled, en het lijkt erop dat de jaren tachtig nu aan de beurt zijn. Toch zijn we in deze geschiedenisserie niet op zoek gegaan naar nostalgie. Het gaat niet over de gekke kleren die we droegen of de muziek waarop we dansten, maar over serieuzere onderwerpen.’

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen