Home Crisis en parlement

Crisis en parlement

  • Gepubliceerd op: 27 januari 2010
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Freke Remmers

De Tweede Kamer wordt zelden betrokken bij de besluitvorming en controle rond crisissituaties. Uri Rosenthal beschrijft in het Jaarboek Parlementaire Geschiedenis 2009 onder meer de parlementaire processen rondom de Watersnoodramp van 1953 en de moord op Pim Fortuyn. Omdat informatie niet of te laat beschikbaar kwam, boette het debat aan kwaliteit in. Slechts twee keer, na Srebrenica en na de Schipholbrand, zijn gezagsdragers naar huis gestuurd.

Volgens Herman Langeveld waren er tijdens de economische recessie van de jaren dertig nauwelijks parlementaire tegengeluiden te horen tegen het crisisbeleid. Alle partijen waren namelijk verdeeld over het vraagstuk of de Gouden Standaard moest worden gehandhaafd.

Jaarboek Parlementaire Geschiedenis 2009: In tijden van crisis.
212 p. Uitgeverij Boom, € 19,50

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.