Home Coolsingel. 700 jaar Rotterdammers en hun stad – Paul van de Laar

Coolsingel. 700 jaar Rotterdammers en hun stad – Paul van de Laar

  • Gepubliceerd op: 20 december 2017
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Jeroen Vullings
Coolsingel. 700 jaar Rotterdammers en hun stad – Paul van de Laar

Zeg je Rotterdam, dan zeg je Coolsingel. Want wanneer er massaal wat te hossen valt of indien je groepsgewijze amok in de zin hebt, is daar de Coolsingel.

Treuren om Fortuyn, brullen om Feyenoord – de illustere singel heeft veel moeten dragen. De geboorte van prinses Juliana zwiepte al menigeen op singelwaarts te trekken, maar het degradatieduel van Sparta tegen Haarlem op 27 februari 1921 sloeg alles, leer ik uit Coolsingel. Ongelooflijk dat juist deze historische plek tot 2020 op de schop moet.
 

‘Een groep oproerkraaiers die op de Coolsingel of op de Lijnbaan door de politie achternagezeten wordt, is aan het eind van een lange draf over deze moderne, brede straten doodmoe.’ – Paul van de Laar

Hoogleraar stadsgeschiedenis Paul van de Laar liet het er niet bij zitten. Hij diepte met verve 700 jaar geschiedenis in dit geïllustreerde boek op, historische stadsgebeurtenissen die hun weerslag hadden op de beeltenis van deze straat. Het meest aangrijpend zijn de beelden van Rotterdam in puin – nog altijd. Een ooggetuige verhaalt over de gevolgen van het Duitse bombardement: ‘Nog steeds hoor ik het geweldige dreunen en knallen van de bommen en van het instorten der huizen in mijn ooren en ik vraag mij af, zal ik dat niet altijd blijven hooren?’ Nee, want ook dat is Rotterdam ten voeten uit: daar wordt aangepakt. En hoe. 
 
Jeroen Vullings is biograaf en criticus.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.