Home Clash der conservatieven

Clash der conservatieven

  • Gepubliceerd op: 15 juli 2009
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    GvdH

Het bondgenootschap tussen Europa en de VS zal in de toekomst nog meer onder druk komen te staan. Dit zegt Ronald Havenaar in zijn oratie als bijzonder hoogleraar transatlantische betrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam. Oorzaak hiervan is dat er twee soorten conservatisme zijn die niet met elkaar verenigbaar zijn. De beide soorten conservatisme winnen aan kracht, zij het elk aan een andere kant van de oceaan, waardoor de verhoudingen nog meer zullen verslechteren.
Het Europese conservatisme is gericht op behoud, omdat de Europese geschiedenis zich kenmerkt door oorlog en versnippering: de lieve vrede moet worden bewaard. Het Amerikaanse conservatisme is volgens Hagenaar gericht op ‘durf, moed en soms onbezonnenheid’. Deze waarden zijn de constanten van de Amerikaanse cultuur en worden daarom gekoesterd door de Amerikaanse conservatieven. [GvH]

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.