Home Christelijke twijfelaars

Christelijke twijfelaars

  • Gepubliceerd op: 21 maart 2007
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Huub Wijfjes

De journalist Frank Westerman maakt furore met van die boeken waarin hij een mysterieuze aanleiding via een persoonlijke zoektocht verbindt met grote maatschappelijke of filosofische vraagstukken. Literaire non-fictie wordt dat tegenwoordig genoemd. Westerman bewijst dat je uitstekend kan leven van dat genre. Ook zijn nieuwste boek Ararat zal wel weer een bestseller worden.Dit keer knoopt hij de mysteries aan elkaar van de berg waar volgens de Bijbelse overlevering de ark van Noach met duizenden dierenparen strandde, en zijn persoonlijke relatie met het geloof. Dat is een gemankeerde verhouding. Westerman groeide godsvruchtig op, dreef af naar een wereldlijk bestaan, maar behield een nostalgisch verlangen naar het houvast dat nooit meer een houvast kan zijn.

Zijn zoektocht naar het goddelijke – of beter: naar een antwoord op de vraag waar de religie is gebleven – giet hij nu in de vorm van een queeste naar de top van de Ararat. En daarom zal het boek ongetwijfeld goed scoren, want van zijn slag christelijk opgevoede twijfelaars lopen er honderdduizenden rond in Nederland. Die kopen ook allemaal de boeken van Geert Mak; die andere goed schrijvende zoeker naar de waarheid aan de hand van historische thema’s. Waarbij opgemerkt moet worden dat Westerman mooier schrijft en degelijker research pleegt. Achterin zijn boek staat een fraaie boekerij opgesomd, becommentarieerd en wel.

Het moet een mens wel liggen, dat gezwalk tussen een in Schoonebeek in de grond zakkende boortoren in de jaren zestig, een oude wiskundeleraar die niets van de wichelarij rond Ararat moet hebben en een moeizame reis naar de top van de berg. Het is wat hij zelf zegt ‘de pelgrimage van een ongelovige’, waarbij zijn vrouw wantrouwend toekijkt of hij er niet echt gelovig van wordt.

Maar de lezer zij gerust: natuurlijk trapt hij niet in die val die de kerk met dergelijke mysteries beoogt. Uiteindelijk blijft hij een nuchtere Nederlandse journalist die, als hij eenmaal aan de top is beland, god noch ark vindt maar bezorgd is over de poedersneeuw die zijn voetspoorpad dreigt dicht te slibben. Snel terug naar de veilige realiteit van nu dan maar.

Huub Wijfjes is mediahistoricus aan de Universiteit van Groningen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Nieuwste berichten

Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Artikel

Dissident ging liever naar het strafkamp dan op de vlucht

Net als Aleksej Navalny besloot de Duitse dissident Carl von Ossietzky zijn land niet te ontvluchten toen hij gevaar liep. Hij wist dat hij bovenaan de zwarte lijst van de nazi’s stond, maar bleef toch in Berlijn toen Hitler in 1933 de macht greep. ‘De opposant die over de grens vlucht, werpt al snel holle frasen zijn land in,’ meende hij. Die moed bekocht hij met de dood in een concentratiekamp.

Lees meer
Waffen SS'ers in Vught
Waffen SS'ers in Vught
Interview

‘Waffen-SS’ers dachten dat het verleden niet lang aan hen zou kleven’

Hoewel ze geen paspoort meer hebben, blijven veel Syriëgangers toch in Nederland. Ook in 1945 verloren mannen die zich bij de Duitsers hadden aangesloten hun Nederlanderschap. Maar de omgang met deze Waffen-SS’ers en de Syriëgangers verschilt volgens historicus Peter Romijn. ‘De huidige wetgeving draait om uitstoting, maar na de Tweede Wereldoorlog was ook sprake van re-integratie.’

Lees meer
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Artikel

Een presidentskandidaat dump je niet zomaar

Terwijl Donald Trump en Joe Biden zich opmaken voor de verkiezingsstrijd, gaan er bij hun partijen stemmen op om alsnog voor een andere presidentskandidaat te kiezen. Maar het verleden leert dat het lastig is om een leidende kandidaat opzij te zetten.

Lees meer
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Artikel

De populistische Gracchen beloofden gouden bergen

Populistische politici zijn van alle tijden. Na een mislukte carrière zag de Romein Tiberius Gracchus nog maar één uitweg: hij werd een volkstribuun die het volk beloofde wat het wilde horen. Of zijn plannen uitvoerbaar waren, deed er niet toe. Het ging hem om de macht. En dat gold ook voor zijn broer en opvolger Gaius.

Lees meer