Home Christelijke twijfelaars

Christelijke twijfelaars

  • Gepubliceerd op: 21 maart 2007
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Huub Wijfjes

De journalist Frank Westerman maakt furore met van die boeken waarin hij een mysterieuze aanleiding via een persoonlijke zoektocht verbindt met grote maatschappelijke of filosofische vraagstukken. Literaire non-fictie wordt dat tegenwoordig genoemd. Westerman bewijst dat je uitstekend kan leven van dat genre. Ook zijn nieuwste boek Ararat zal wel weer een bestseller worden.



Dit keer knoopt hij de mysteries aan elkaar van de berg waar volgens de Bijbelse overlevering de ark van Noach met duizenden dierenparen strandde, en zijn persoonlijke relatie met het geloof. Dat is een gemankeerde verhouding. Westerman groeide godsvruchtig op, dreef af naar een wereldlijk bestaan, maar behield een nostalgisch verlangen naar het houvast dat nooit meer een houvast kan zijn.

Zijn zoektocht naar het goddelijke – of beter: naar een antwoord op de vraag waar de religie is gebleven – giet hij nu in de vorm van een queeste naar de top van de Ararat. En daarom zal het boek ongetwijfeld goed scoren, want van zijn slag christelijk opgevoede twijfelaars lopen er honderdduizenden rond in Nederland. Die kopen ook allemaal de boeken van Geert Mak; die andere goed schrijvende zoeker naar de waarheid aan de hand van historische thema’s. Waarbij opgemerkt moet worden dat Westerman mooier schrijft en degelijker research pleegt. Achterin zijn boek staat een fraaie boekerij opgesomd, becommentarieerd en wel.

Het moet een mens wel liggen, dat gezwalk tussen een in Schoonebeek in de grond zakkende boortoren in de jaren zestig, een oude wiskundeleraar die niets van de wichelarij rond Ararat moet hebben en een moeizame reis naar de top van de berg. Het is wat hij zelf zegt ‘de pelgrimage van een ongelovige’, waarbij zijn vrouw wantrouwend toekijkt of hij er niet echt gelovig van wordt.

Maar de lezer zij gerust: natuurlijk trapt hij niet in die val die de kerk met dergelijke mysteries beoogt. Uiteindelijk blijft hij een nuchtere Nederlandse journalist die, als hij eenmaal aan de top is beland, god noch ark vindt maar bezorgd is over de poedersneeuw die zijn voetspoorpad dreigt dicht te slibben. Snel terug naar de veilige realiteit van nu dan maar.

Huub Wijfjes is mediahistoricus aan de Universiteit van Groningen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

Scène uit het grote offensief
Scène uit het grote offensief
Recensie

Blunders en rivaliteit kostten mensenlevens in de Slag om de Schelde

Dat Zeeland met de Slag om de Schelde het grootste Nederlandse slagveld werd in de Tweede Wereldoorlog had niet gehoeven. Het was anders gelopen als de Britse legeraanvoerder Bernard Montgomery minder eigengereid was geweest. Zijn rivaliteit met de geallieerde opperbevelhebber Dwight Eisenhower hielp ook niet mee, blijkt uit de documentaire Het grote offensief. De film...

Lees meer
Amsterdam leverde zijn Joden uit aan de Duitsers, concludeert het NIOD
Amsterdam leverde zijn Joden uit aan de Duitsers, concludeert het NIOD
Recensie

Amsterdam leverde zijn Joden uit aan de Duitsers, concludeert het NIOD

Eerst waren er excuses van het Amsterdamse gemeentebestuur, pas daarna verscheen het bijbehorende onderzoek van het NIOD. Beide trekken dezelfde conclusie: de gemeente gaf volle medewerking aan het beleid van de Duitse bezetter om Amsterdam judenrein te maken. Maar waar burgemeester Femke Halsema koos voor het perspectief van de slachtoffers, staat het NIOD vooral stil...

Lees meer
Atatürks secularisme putte uit Franse bronnen 
Atatürks secularisme putte uit Franse bronnen 
Nieuws

Atatürks secularisme putte uit Franse bronnen 

De beweging van de Jonge Turken, die zich aan het begin van het twintigste eeuw inzette voor de modernisering van het vaderland, liet zich door Franse ideeën inspireren. Dat laat historicus Remzi Çağatay Çakırlar zien in zijn proefschrift, waarop hij onlangs in Leiden promoveerde.  In 1925 gaf de intellectueel en Jonge Turk Abdullah Cevdet een...

Lees meer
Speelfilm <i>Perla</i>: communisten ruïneren jong stel
Speelfilm <i>Perla</i>: communisten ruïneren jong stel
Recensie

Speelfilm Perla: communisten ruïneren jong stel

We mogen denken dat we ons lot in eigen hand hebben, maar de speelfilm Perla dwingt tot bescheidenheid. Daarin ruïneert het communistische regime in Tsjechoslowakije het leven van een jong stel. Het drama opent met de inval in 1968 in Tsjechoslowakije door de legers van het Warschaupact. Daarna schakelt de film over naar 1981 in...

Lees meer