Home Chinezen waren minder vruchtbaar

Chinezen waren minder vruchtbaar

  • Gepubliceerd op: 14 juli 2009
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    GvdW

In tegenstelling tot wat recente studies beweren, deed de bevolking van China voor de communistische revolutie niet aan bewuste geboortebeperking. Dit concludeert historisch demograaf Theo Engelen in zijn rede op 15 juni bij het aanvaarden van de leerstoel Historische Demografie.
De vruchtbaarheid van de Chinese bevolking was voor 1949 relatief laag, maar Engelen wijst erop dat de belangrijkste oorzaak daarvan niet moet worden gezocht in een actief beleid van de Chinezen zelf, maar in hun leefomgeving. Uit studies naar het verband tussen ondervoeding en vruchtbaarheid concludeert Engelen dat vooral armoede van grote invloed was op het lage geboortecijfer. (GvdW)

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.