Home Brieven november 2003

Brieven november 2003

  • Gepubliceerd op: 7 november 2003
  • Laatste update 07 apr 2020

Kleine letters

De kleine gele letters van de kaders in het artikel over de geschiedenis van het weer (Historisch Nieuwsblad 2003/8) zijn problematisch voor de vooral oudere lezers. De drukker vindt de gekleurde feiten misschien erg mooi. Maar wij wensen duidelijke letters, zwart op wit.
J. Bloot, Leiden

Noot van de redactie

De redactie worstelt al sinds de restyling in de zomer met de grootte van de letters in het blad. We hopen dat de letters vanaf dit nummer voor iedereen te lezen zijn.



Veepest
In de rubriek ‘Stille Getuigen’ van Marcel Broersma (Historisch Nieuwsblad 2003/7) over Geert Reinders en de veepest staan drie onjuistheden. De inentingen van runderen tegen de veepest tijdens de derde grote uitbraak van deze veeziekte in de achttiende eeuw vonden voornamelijk plaats in Groningen en Friesland. Inenten stond toen nog in de kinderschoenen en door gebrek aan kennis over ziekteoorzaken en hygiëne was het gevaar van verdere verspreiding groter dan effectieve preventieve vaccinatie.

De netto resultaten vielen tegen. De ziekte werd dan ook niet door inenten ‘mettertijd uitgebannen’, maar door uitzieken ten koste van tienduizenden runderen. Reinders zelf onderkende dit en pleitte bij de dreiging van een nieuwe uitbraak in 1798 voor het rigoureus afmaken van besmet en verdacht vee.

Inenten tegen veepest was geen ontdekking van Reinders maar van de Engelsman Dodson in 1744. Evenmin komt het ‘ruimen van al het besmette vee’ uit ‘Reinders’ koker’; deze bestrijdingswijze werd voor het eerst beschreven in 1711 door de lijfarts van de paus, Giovanni Lancisi
Peter Koolmees, Utrecht

Majoor Walaardt Sacré

Toen Hendrik Walaardt Sacré op een koude januaridag in 1916 kennismaakte met boer Knibbe (Historisch Nieuwsblad 2003/8), was hij geen kolonel doch slechts majoor. De kolonelsrang zou hij nooit bereiken. Wat was het geval? Op 9 september 1919 werd de majoor bevorderd tot luitenant-kolonel. Zeer tegen zijn zin. Want deze promotie hield in dat hij zijn functie van commandant van de Luchtvaartafdeling van het Nederlandse leger moest neerleggen. Zes dagen na zijn promotie diende hij zijn ontslag in en ging over naar de civiele luchtvaart. Zijn vertrek als LVA-commandant werd in luchtvaartkringen ernstig betreurd. Men was het erover eens dat het een gevoelig verlies betekende. Walaardt Sacré aanvaardde het aanbod om chef te worden van de Luchttransportdienst van de Nederlandsch-Engelsche Technische Handelmaatschappij (Nethmy), de Nederlandse vestiging van het Vickers consortium. In 1922 nam hij als commissaris zitting in de Raad van Beheer van de mede door hem opgerichte NV Nationale Vliegtuigindustrie (NVI), die evenwel al in 1926 haar poorten moest sluiten. Op 1 mei 1928 werd hij benoemd tot algemeen secretaris van de KNVvL, de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart, welke functie hij elf jaar, tot 1939, zou bekleden. Wallaardt Sacré overleed op 75-jarige leeftijd op 10 juli 1949 in zijn woonplaats Den Haag.
H.L.H. van der Molen, Amersfoort

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.