Home Boerenslim

Boerenslim

  • Gepubliceerd op: 26 februari 2020
  • Laatste update 13 okt 2022
  • Auteur:
    Bram van der Wilt en Mirjam Janssen
Boerenslim

De Nederlandse landbouw verandert in de twintigste eeuw van een kwijnende bedrijfstak in een geavanceerde industrie. Inmiddels is ons land de tweede voedselexporteur ter wereld.


Dorsen

Boeren in het gehucht Panser, tussen Zoutkamp en Vierhuizen, krijgen rond 1900 hulp van een stoommachine.


Oogsten

Een tractor op rupsbanden trekt een machine voort die het graan maait en tot schoven bindt. Witmarsum, 23 augustus 1939.

Ploegen

Twee machines trekken voren in de grond. De mannen en paarden kunnen hun krachten sparen. Houtsnede uit 1890.


27.000 gulden kost in 1880 een mobiele stoommachine. Een bedrag dat alleen grote landbouwbedrijven kunnen opbrengen. Mede door de hoge kosten komt de mechanisatie in Nederland laat op gang


Vernieuwingen

Op landbouwbeurzen delen boeren hun kennis.

Ongediertebestrijding

Na de Tweede Wereldoorlog gaan boeren synthetische bestrijdings middelen gebruiken zoals DDT – dan is nog niet bekend dat dit giftig is.

Reclame voor kunstmest

Zowel de overheid als boerenbonden pleiten voor het gebruik van kunstmatige meststoffen. Die raken rond 1900 steeds meer ingeburgerd. Daar ­ naast strooien boeren ook natuurlijke mest van dieren en planten uit over hun land.

Gevarieerd aanbod

Deze mensen eten druiven uit de kas, 1932.

 

Door de mechanisatie krimpt de werkgelegenheid. In 1930 werken 370.000 mensen op een boerenbedrijf. In 1960 zijn dat er nog maar 72.500.


Kunstmatige inseminatie

Ook de bevruchting van dieren raakt gemechaniseerd.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 3 - 2020