• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 6/2022

  Boeren in de tropen

  Door: Christa Ran en Linda Huijsmans

  Vol verwachting vertrokken in de jaren vijftig jonge Nederlandse boeren naar Suriname. Ze zouden er deelnemen aan een vernieuwend rijstteeltproject en er na enige tijd een eigen bedrijf krijgen. Maar algauw liepen de plannen vast in de Surinaamse klei.

  Begin jaren vijftig trok een advertentie met de kop ‘Plaatsing van bedrijfsboeren in Suriname’ de aandacht van de jonge Guust de Schutter uit het Brabantse Heiningen. Hij las verder: ‘Gegadigden dienen in het bezit te zijn van diploma landbouwwinterschool en mogen niet ouder zijn dan 35 jaar. Schriftelijke sollicitaties te richten aan de Stichting Machinale Landb. Suriname, Nieuwe Parklaan 5, Den Haag.’

  De Schutter was de oudste zoon van een grote Brabantse familie, waarin de boerderij overging van vader op jongste zoon. Hij wilde graag boer worden, maar wist al vroeg dat het niet zou lukken in het familiebedrijf. Veel andere opties waren er niet. Het Nederlandse landbouwbeleid zette onder leiding van minister Sicco Mansholt vol in op schaalvergroting, ruilverkaveling en mechanisering. ‘Nooit meer honger’ was het devies in die eerste jaren na de oorlog. Een mooi streven, maar het was slecht nieuws voor ambitieuze jonge boeren als Guust de Schutter, want er verdwenen steeds meer landbouwbedrijven. In de Noordoostpolder waren de meeste boerderijen al vergeven en het was de vraag of hij er in een van de nieuwe polders een zou kunnen bemachtigen. De belangstelling was immers groot. Toen De Schutters oog op de advertentie viel, wist hij dat dit zijn kans was.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen