• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 4/2011

  Boeken: Signalementen

  Door: Frans Smits

  Extreem weer! Een canon van weergaloze winters & zinderende zomers, hagel & hozen, stormen & watersnoden
  Jan Buisman
  576 p. Van Wijnen, € 49,50

  De historisch geograaf Jan Buisman is bekend geworden met zijn serie ‘Duizend jaar weer, wind en water in de Lage Landen’. Daarvan zijn inmiddels vijf delen verschenen. Buisman is aanbeland in 1750, er zijn nog drie delen te gaan. In de serie reconstrueert Buisman op grond van een enorme hoeveelheid zeer verschillende bronnen het weer van jaar tot jaar. Extreem weer! is volgens Buisman een extraatje, waarin hij een kleine honderd jaren met bijzonder weer bij elkaar heeft gezet. Een aantal van deze jaren is al in de serie ter sprake gekomen, maar het overgrote deel valt in de periode na 1750. Centraal staat de vraag hoe mensen, individueel en als groep, op slecht weer en op klimaatveranderingen hebben gereageerd. Die reacties kunnen variëren van zich aanpassen, migreren tot uitsterven. Extreem weer! begint met de Sint-Elizabethsvloed in 1421 en eindigt in 2010: ‘Zomer is grillig en geeft veel overlast. December 2010 is koud en overweldigend wit.’

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen