Home BOEKEN: Dynastie – Tom Holland

BOEKEN: Dynastie – Tom Holland

  • Gepubliceerd op: 25 november 2015
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Fik Meijer
  • 2 minuten leestijd
BOEKEN: Dynastie – Tom Holland

Meeslepend portret van de 5 keizers na Caesar

Tom Holland schreef een boek over de Julisch-Claudische dynastie, een familie met een lange voorgeschiedenis die teruggaat tot de mythologische Trojaanse held Aeneas. Holland begint in feite waar hij in Rubicon ophield: bij de moord op Julius Caesar in 44 v.Chr. Wat volgt is een boeiende gang langs vijf keizers, die eindigt met de zelfdoding van Nero in 68 n.Chr.

Natuurlijk komen de bekende feiten aan bod, maar ook in dit boek verloochent Holland zijn voorliefde voor drama niet. Hij beschrijft de verlangens en obsessies, kwaliteiten en gebreken helder en vaak smeuïg.

De visie van Holland is niet overal nieuw, maar door zijn presentatie voert hij de lezer mee in het persoonlijk leven van de keizers. Het is wel vaker betoogd dat Octavianus Augustus een man van uitersten was, maar weinigen laten dat zo indringend zien als Holland. De bronnen laten er geen twijfel over bestaan dat hij op het slagveld een lafaard was en er in zijn jonge jaren niet voor terugdeinsde politiek tegenstanders te elimineren.

Holland gaat de vraag over de waarde van de overgeleverde teksten niet uit de weg. Biograaf Suetonius en historicus Tacitus schreven hun werken geruime tijd na de Julisch-Claudische dynastie. Tacitus keek met nostalgie naar de tijd van de republiek, Suetonius was niet vies van geroddel. Dat is goed te zien bij Tiberius, ooit een groot militair man met verdiensten in het openbaar bestuur. Suetonius maakt van hem aan het einde van zijn leven een viespeuk, die het deed met kleine jongetjes, die hij ‘mijn visjes’ noemde.
Holland laat hierover terecht zijn twijfel doorschemeren. Die afgewogen benadering en de beeldende taal, die een voormalig toneelschrijver verraadt, maken het boek zeer lezenswaard.
 
Fik Meijer is emeritus hoogleraar klassieke geschiedenis.

Dynastie. Opkomst en ondergang van het huis van Julius Caesar
Tom Holland
480 p. Athenaeum – Polak & Van Gennep, € 29,99

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

Witte Huis brandde af door Canadees-Amerikaanse burenruzie
Witte Huis brandde af door Canadees-Amerikaanse burenruzie
Artikel

Witte Huis brandde af door Canadees-Amerikaanse burenruzie

In 1812 begonnen de Amerikanen een opportunistische oorlog tegen hun noorderburen. De Canadezen zouden hen verwelkomen als bevrijders. Maar de oorlog mislukte faliekant en werd snel vergeten. Toch laait de herinnering de laatste tijd weer op. De relatie tussen de Verenigde Staten en Canada is weer eens aardig verziekt. Donald Trump flirt met de gedachte...

Lees meer
Philip Dröge
Philip Dröge
Column

Geen messing monster voor Dom Henrique

In Nederland zijn we van de bordjes. Die geven uitleg en context; excuseren het verleden en masseren het heden. Geen standbeeld met de geur van nationalisme ontkomt aan het messing monster. Natuurlijk heeft Coen een plaque, net als Van Heutsz, zodat we nog eens krijgen ingepeperd hoe malicieus ze zijn geweest. Wie schetste dan ook...

Lees meer
‘Dankzij de Maartrevolutie werden vrouwen politiek actief’
‘Dankzij de Maartrevolutie werden vrouwen politiek actief’
Interview

‘Dankzij de Maartrevolutie werden vrouwen politiek actief’

Maart is de maand van de vrouwenbeweging, met om te beginnen 8 maart als Internationale Vrouwendag. Het is geen toeval dat juist deze maand is gekozen: in maart 1848 brak in Duitsland de revolutie uit. Universitair docent Anne Heyer (Universiteit Leiden) legt uit wat het verband is. ‘Voor het eerst bezochten vrouwen de senaat.’ Wat...

Lees meer
‘Dankzij Dina Sanson verbeterde de zorg voor arme kinderen’
‘Dankzij Dina Sanson verbeterde de zorg voor arme kinderen’
Interview

‘Dankzij Dina Sanson verbeterde de zorg voor arme kinderen’

Dina Sanson (1868-1929) was de eerste politievrouw van Nederland. Historicus Tsila Rädecker kwam haar op het spoor toen ze van familieleden van Sanson een boodschappentas kreeg met foto’s en documenten. In Voor vrouw en kind reconstrueert Rädecker het leven van de politievrouw. ‘Door Dina’s inzet verbeterde de hopeloze situatie van veel kinderen.’ Hoe kwam Dina...

Lees meer