Home BOEKEN: Diplomaat in hart en nieren

BOEKEN: Diplomaat in hart en nieren

  • Gepubliceerd op: 27 augustus 2013
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Hans Renders
  • 3 minuten leestijd

Herman van Roijen (1905-1991) mag dan slechts vier maanden actief zijn geweest als minister van Buitenlandse Zaken, zijn invloed op de internationale politiek is immens geweest. Hij was bijna letterlijk in de wieg gelegd voor de diplomatieke dienst. Hij werd geboren in Constantinopel, waar zijn vader eerste secretaris was van de Nederlandse diplomatieke legatie. Herman ging na zijn studie rechten in Utrecht in feite in de leer (als attaché) bij zijn vader, die inmiddels gezant was in de VS.
Na een tweejarig verblijf in Tokyo werd Herman van Roijen hoofd van de afdeling Diplomatieke Zaken in Den Haag.


Ondanks zijn leeftijd – hij was 34 jaar – was zijn gezag toen al groot, en dat zou alleen maar groeien, zeker nadat hij in 1941 door de Duitsers was ontslagen en zich had aangesloten bij het politieke verzet. Nauwkeurig beschrijven Van der Maar en Meijer in deze biografie hoe hij tot drie keer toe gevangen werd genomen, naar Londen ging en vervolgens betrokken raakte bij de bestuurlijke voorbereiding van het Nederland van na de oorlog. Een ministerschap kon vervolgens niet uitblijven. Maar Van Roijen voelde zich diplomaat in hart en nieren, en toen er een aanbod kwam nog eens minister te worden, sloeg hij dat af. Hij werd ambassadeur in achtereenvolgens Ottawa, Washington en Londen.

Herman van Roijen, zo schrijven zijn biografen in hun inleiding, is bekend gebleven als onderhandelaar namens de Veiligheidsraad bij de Indonesische dekolonisatie in 1948-1949 en in de jaren zestig rond Nieuw-Guinea, dat uiteindelijk aan Indonesië werd afgestaan.

Een diplomaat doet wat de politiek hem opdraagt, maar niet altijd. Van Roijen vond, in tegenstelling tot minister Joseph Luns van Buitenlandse Zaken, dat Nieuw-Guinea aan Indonesië moest worden teruggegeven. Luns wilde daar niets van weten, zelfs niet toen hij aanwijzingen kreeg van de Amerikaanse regering dat die Nederland niet zou steunen in een militair conflict. President John F. Kennedy stuurde zelfs zijn broer Robert, toen minister van Justitie, naar Den Haag om hem dat standpunt nog eens in te peperen, terwijl Luns de koppige koloniaal bleef spelen.

Maar daar had hij buiten de Nederlandse ambassadeur in Washington gerekend. Van Roijen deed iets zeer ongebruikelijks: hij ventileerde zijn mening over de kwestie-Nieuw-Guinea via de pers en passeerde zijn minister door het kabinet in te lichten over het Amerikaanse standpunt. Een pijnlijke nederlaag voor Luns.

In augustus 1962 trok Nederland zich uit Nieuw-Guinea terug, dankzij een door Van Roijen bereikt akkoord. De hele internationale gemeenschap zwaaide hem lof toe. Zo niet Luns, die vond dat ‘zijn’ ambassadeur zich schuldig had gemaakt aan insubordinatie. Misschien was dat ook wel een beetje waar, maar Van Roijen zal gedacht hebben: het doel heiligt de middelen.

De kritiek dat hij als een ‘halve Amerikaan’ beter naar het State Department dan naar zijn eigen ministerie had geluisterd (een aantijging die werd versterkt doordat hij een Amerikaanse echtgenote had) deerde hem niet. En blijkbaar was ook de relatie met Luns niet beschadigd. Luns bleef ondanks zijn nederlaag minister en onder zijn leiding kreeg Van Roijen, na diens ambassadeurschap in Washington, gewoon een nieuwe post, in Londen.

Van der Maar en Meijer hebben een degelijk, hoewel soms saai kabbelend boek geschreven. De hoofdstukken over de oorlogsjaren vormen een welkome aanvulling op de geschiedenis van het politieke verzet, zoals het Comité-Scholten, het Vaderlands Comité en het College van Vertrouwensmannen. Als het werkelijk waar is dat koningin Wilhelmina onder invloed van Herman van Roijen haar antidemocratische opvattingen over het naoorlogse Nederland heeft bijgesteld, zoals Van der Maar en Meijer beweren, dan ondersteunt dat hun stelling dat Van Roijen een diplomaat par excellence was.

Herman van Roijen (1905-1991). Een diplomaat van klasse
Rimko van der Maar en Hans Meijer
670 p. Boom, € 29,90

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

Documentatie van oud-onderzoeker Bijlmerramp wordt digitaal erfgoed
Documentatie van oud-onderzoeker Bijlmerramp wordt digitaal erfgoed
Nieuws

Documentatie van oud-onderzoeker Bijlmerramp wordt digitaal erfgoed

De KB, nationale bibliotheek bewaart een website met documenten uit het onderzoek naar de Bijlmerramp voortaan als digitaal erfgoed. De maker van de website, oud-onderzoeker Henk Pruis, wil de fysieke dossiers ook een plek geven in het Nationaal Archief. Pruis digitaliseert documenten uit het onderzoek naar de Bijlmerramp, waar hij als ambtenaar van de Rijksluchtvaartdienst...

Lees meer
Beatrice de Graaf
Beatrice de Graaf
Column

Zoek democratische medestrijders op – column van Beatrice de Graaf

Er zijn dagen dat er te veel geschiedenis wordt geschreven. Zoals nu. Binnen een paar weken zijn saaie instituties, waar hoogstens droge colleges over worden gegeven, uitgegroeid tot theaters van psychologische, economische en politieke oorlogsvoering. USAID werd afgeschaft. De NAVO werd ondermijnd. En de EU maakte een kwantumsprong naar een eigen Europese militaire samenwerking. Ze...

Lees meer
Chris van der Heijden: ‘Mijn vader was geen echte nazi’
Chris van der Heijden: ‘Mijn vader was geen echte nazi’
Interview

Chris van der Heijden: ‘Mijn vader was geen echte nazi’

‘Kritisch, maar met liefde,’ zo karakteriseert Chris van der Heijden zijn nieuwe boek, dat gaat over zijn ‘foute’ ouders. In Historisch Nieuwsblad legt hij uit wat zijn vader en moeder bezielde om zich bij de NSB aan te sluiten.

Lees meer
‘Ik vond mijn vader een rechtse klootzak’ – interview met Chris van der Heijden
‘Ik vond mijn vader een rechtse klootzak’ – interview met Chris van der Heijden
Artikel

‘Ik vond mijn vader een rechtse klootzak’ – interview met Chris van der Heijden

Steeds wanneer historicus Chris van der Heijden iets publiceerde over de Tweede Wereldoorlog, brachten anderen zijn ‘foute’ vader ter sprake. Nu heeft hijzelf een boek geschreven over zijn ouders, die beiden actief waren in de NSB. ‘Ik denk dat hun intenties goed waren, maar de uitwerking hartstikke slecht.’ Met Grijs verleden. Nederland en de Tweede...

Lees meer