• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 7/2010

  BOEKEN: De ondergang van het oude Europa – Miranda Carter

  Een telegram naar oom Bertie

  Door: Hans Renders

  De Britse historica Miranda Carter beschrijft aan de hand van de Engelse koning George V, de Duitse keizer Wilhelm II en de laatste Russische tsaar Nicolaas II de stuiptrekkingen van de grote Europese koningshuizen. Deze gekroonde hoofden, alle drie kleinzonen van koningin Victoria van Engeland, werden geboren in een tijd dat vorsten er nog toe deden en familiebanden belangrijker waren dan coalities die gesmeed werden door ambitieuze lieden die zich door het volk lieten kiezen.

  Carter heeft het roemloze einde van deze Europese royals beschreven door brieven en dagboeken te relateren aan de grote politieke geschiedenis. We krijgen eerst een nauwgezet beeld voorgeschoteld van de jeugdjaren van deze drie neven. Wilhelm was geboren met een mismaakte arm.

  Zelfs zijn eigen moeder vond dat hij er als kind in zijn mini-uniform van de Hohenzollers uitzag als ‘het ongelukkige aapje van een of andere orgeldraaier’. Zij trok hem onder dat voorwendsel een matrozenpakje aan, maar in werkelijkheid was het een eerbetoon aan de Britse marine, waarover Wilhelm altijd moest horen dat die de belangrijkste strijdmacht ter wereld was. Met dat armpje is het nooit helemaal goed gekomen, ook al moest hij dagelijks aan een machine die zijn spieren oprekte.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen