Je kunt je het amper meer voorstellen. Vrij Nederland was vanaf het midden van de jaren zestig tot in het begin van de jaren tachtig een groot blad met heel veel invloed.
De gouden jaren van het linkse levensgevoel. Het verhaal van Vrij Nederland
John Jansen van Galen 496 p. Balans, € 27,50
Dit artikel is exclusief voor abonnees
Rond 1980 had het een oplage van 120.000 verkochte exemplaren. Mensen snelden naar de kiosken als het nieuwe nummer er was. Het had een uitgesproken linkse koers, maar was niet gelieerd aan een politieke partij. Dat betekende dat bijvoorbeeld de Partij van de Arbeid er flink van langs kon krijgen, evenals het roemruchte kabinet-Den Uyl (het meest linkse kabinet ooit). De uitgesproken vijand was niettemin rechts, en vooral de confessionelen kregen kritiek.
Vrij Nederland onthulde tal van schandalen, veelal op economisch gebied, en publiceerde heel wat interviews waarmee de ondervraagden zich behoorlijk in de nesten werkten. Het is allemaal geboekstaafd door John Jansen van Galen, die zelf bij concurrent de Haagse Post werkte. Jansen van Galen is een zeer begenadigd auteur, die analyse biedt, maar niet al te nadrukkelijk, en die tal van vermakelijke en pijnlijke details naar voren brengt.
Een aantal medewerkers van Vrij Nederland krijgt een apart hoofdstuk: Bibeb, die jarenlang tekende voor spraakmakende interviews, de columniste Tamar, die roemloos ten onder ging in de Weinreb-affaire, en Hugo Brandt Corstius, die premier Lubbers ‘erger dan Hitler’ noemde.
Frans Smits is hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad.