Home Boeken: Cees Fasseur – Dubbelspoor. Herinneringen

Boeken: Cees Fasseur – Dubbelspoor. Herinneringen

  • Gepubliceerd op: 27 mei 2016
  • Laatste update 13 okt 2022
  • Auteur:
    Frans Smits
Boeken: Cees Fasseur – Dubbelspoor. Herinneringen

De Leidse historicus en jurist Cees Fasseur werd bekend met zijn dubbelbiografie van koningin Wilhelmina. Bij de presentatie van beide delen gaf hij het eerste exemplaar aan (toen nog) prins Willem-Alexander. Fasseur: ‘Ik leverde een substantiële bijdrage aan zijn bibliotheek.’ Typisch Fasseur-grapje.

Gelukkig staan er heel veel van dat soort grappen in deze herinneringen. Multatuli-kenner en fervent republikein Hans van den Bergh maakte Fasseur wijs dat hij in hofkringen heeft vernomen dat zijn Republikeins Genootschap ‘bij de aanstaande lintjesregen het predicaat “koninklijk” zou verwerven: het Koninklijk Republikeins Genootschap.’ Als hij een functie heeft bij de KNAW loopt hij er via de Wallen naartoe. Bij deze wandeling ‘werd ik veelal enthousiast toegezwaaid door jeugdige dames achter hun ramen. Zag ik er, in de herfst van mijn leven, nog steeds zo vitaal uit?’
 

Zijn memoires wemelen van de grappen

Fasseur werd op 11 december 1938 geboren in Balikpapan op Borneo, waar zijn vader bij de voorloper van Shell werkte. Hij studeerde rechten en geschiedenis in Leiden en belandde daarna op het ministerie van Justitie. Hij hield zich bezig met de Abortuswet en de Politiewet. Vanaf 1977 was hij hoogleraar geschiedenis in Leiden. Hij overleed kort na het voltooien van deze memoires, op 13 maart 2016. Zijn biografieën zijn van zeer hoog niveau. Jammer dat we niet meer kunnen uitzien naar nieuw werk van hem.
 
Dubbelspoor. Herinneringen
Cees Fasseur
367 p. Balans, € 19,95
 


Frans Smits is hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €3,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 6 - 2016