Home Boeken alleen voor rijke vrouwen

Boeken alleen voor rijke vrouwen

  • Gepubliceerd op: 14 juli 2009
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    EOR

Leidse vrouwen bezaten in de Gouden Eeuw nauwelijks boeken. Alleen de bijbel kwam in vrijwel alle boedels van vrouwen voor, ontdekte boekhistoricus Paul Hoftijzer.

In ‘Boekenbezit van vrouwen in Leiden gedurende de Gouden Eeuw’ in het Jaarboek voor Nederlandse boekgeschiedenis (2005) vergelijkt hij 157 zeventiende-eeuwse boedelinventarissen. Om verwarring met het eigendom van de mannen te voorkomen onderzoekt hij alleen boedels van ongehuwde vrouwen.

Uit de drie grootste collecties blijkt dat vrouwen voornamelijk religieuze literatuur bezaten. Daarnaast hadden sommigen handboeken voor het huishouden of kookboeken. Alleen de meer welgestelde vrouwen schaften naar eigen smaak een enkel geschiedenisboek of literair werk aan.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.