• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 2/2012

  Blind aan het rechteroog

  Rechtse terroristen maakten meer slachtoffers dan RAF

  Door: Antoine Verbij

  Begin november vorig jaar werd Duitsland met een schok wakker. Ineens openbaarde zich een fenomeen waarvan men het bestaan amper vermoedde: rechts terrorisme. Tien jaar lang had een drietal neonazi’s een bloedig spoor door het land getrokken. Resultaat: tien doden, of preciezer: acht Turken, één Griek en een politieagente.

  Eigenlijk begon men in Duitsland een beetje te geloven dat het probleem van het militante rechts-extremisme aan het wegebben was. De extreem-rechtse partij NPD won geen terrein meer en was intern hopeloos verdeeld. Demonstraties van neonazi’s vielen bescheiden uit vergeleken met betogingen van de honderden of duizenden antifascistische tegendemonstranten waarop ze telkens stuitten. Enkele militante neonazigroepen waren door de rechter verboden.

  Politiek, inlichtingendienst en politie waren vooral bezig met het bestrijden van islamitisch terrorisme. En de laatste tijd ook weer met links terrorisme. De jaarverslagen van de geheime diensten meldden een toename van extreem-links geweld en waarschuwden dat hiervan binnenkort doden te verwachten waren. Over extreem-rechts stelden de diensten telkens weer vast dat er van ‘terroristische structuren’ geen sprake was.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen