Home Black Tudors – Miranda Kaufmann

Black Tudors – Miranda Kaufmann

  • Gepubliceerd op: 20 december 2017
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Patrick van IJzendoorn
Black Tudors – Miranda Kaufmann

Historicus en Gemenebest-specialist Miranda Kaufmann belicht een fascinerende kant van het Tudor-tijdperk: Afrikaanse burgers die gewone levens leidden in het Engeland van de zestiende eeuw, ruim voordat de Britten een rol zouden spelen bij de trans-Atlantische slavenhandel.

Neem Reasonable Blackman, een zijdewever die met zijn blanke vrouw en drie kinderen aan de Londense zuidoever woonde. Hij was een van de velen die de Zuidelijke Nederlanden waren ontvlucht voor Filips II en een van de eerste ‘zwarten’ die een financieel onafhankelijk bestaan leidden. Een ramp trof de Blackmans toen twee van hun kinderen overleden aan de pest. Hun woning werd dichtgetimmerd. Migranten leken de zondebok te worden en op de muur van de Nederlandse kerk kwam een anti-immigrantentekst te hangen, maar de autoriteiten voorkwamen represailles.
 

Een ramp trof de Blackmans toen twee van hun kinderen overleden aan de pest.

Blackman is een van de tien immigranten die Kaufmann beschrijft. Een opmerkelijk figuur is John Blanke, een tulbanddrager van Noord-Afrikaanse komaf die als trompettist werkte voor Henry VIII, en met succes campagne durfde te voeren voor loonsverhoging. Hij was de eerste zwarte die werd geportretteerd. Kaufmann heeft een bijzonder boek geschreven, dat roept
om een verfilming.

Patrick van IJzendoorn is correspondent


Black Tudors
Miranda Kaufmann
382 p. One World, € 21,50 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.