Home Black Tudors – Miranda Kaufmann

Black Tudors – Miranda Kaufmann

  • Gepubliceerd op: 20 december 2017
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Patrick van IJzendoorn
Black Tudors – Miranda Kaufmann

Historicus en Gemenebest-specialist Miranda Kaufmann belicht een fascinerende kant van het Tudor-tijdperk: Afrikaanse burgers die gewone levens leidden in het Engeland van de zestiende eeuw, ruim voordat de Britten een rol zouden spelen bij de trans-Atlantische slavenhandel.

Neem Reasonable Blackman, een zijdewever die met zijn blanke vrouw en drie kinderen aan de Londense zuidoever woonde. Hij was een van de velen die de Zuidelijke Nederlanden waren ontvlucht voor Filips II en een van de eerste ‘zwarten’ die een financieel onafhankelijk bestaan leidden. Een ramp trof de Blackmans toen twee van hun kinderen overleden aan de pest. Hun woning werd dichtgetimmerd. Migranten leken de zondebok te worden en op de muur van de Nederlandse kerk kwam een anti-immigrantentekst te hangen, maar de autoriteiten voorkwamen represailles.
 

Een ramp trof de Blackmans toen twee van hun kinderen overleden aan de pest.

Blackman is een van de tien immigranten die Kaufmann beschrijft. Een opmerkelijk figuur is John Blanke, een tulbanddrager van Noord-Afrikaanse komaf die als trompettist werkte voor Henry VIII, en met succes campagne durfde te voeren voor loonsverhoging. Hij was de eerste zwarte die werd geportretteerd. Kaufmann heeft een bijzonder boek geschreven, dat roept
om een verfilming.

Patrick van IJzendoorn is correspondent


Black Tudors
Miranda Kaufmann
382 p. One World, € 21,50



 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Nieuwste berichten

Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Artikel

Dissident ging liever naar het strafkamp dan op de vlucht

Net als Aleksej Navalny besloot de Duitse dissident Carl von Ossietzky zijn land niet te ontvluchten toen hij gevaar liep. Hij wist dat hij bovenaan de zwarte lijst van de nazi’s stond, maar bleef toch in Berlijn toen Hitler in 1933 de macht greep. ‘De opposant die over de grens vlucht, werpt al snel holle frasen zijn land in,’ meende hij. Die moed bekocht hij met de dood in een concentratiekamp.

Lees meer
Waffen SS'ers in Vught
Waffen SS'ers in Vught
Interview

‘Waffen-SS’ers dachten dat het verleden niet lang aan hen zou kleven’

Hoewel ze geen paspoort meer hebben, blijven veel Syriëgangers toch in Nederland. Ook in 1945 verloren mannen die zich bij de Duitsers hadden aangesloten hun Nederlanderschap. Maar de omgang met deze Waffen-SS’ers en de Syriëgangers verschilt volgens historicus Peter Romijn. ‘De huidige wetgeving draait om uitstoting, maar na de Tweede Wereldoorlog was ook sprake van re-integratie.’

Lees meer
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Artikel

Een presidentskandidaat dump je niet zomaar

Terwijl Donald Trump en Joe Biden zich opmaken voor de verkiezingsstrijd, gaan er bij hun partijen stemmen op om alsnog voor een andere presidentskandidaat te kiezen. Maar het verleden leert dat het lastig is om een leidende kandidaat opzij te zetten.

Lees meer
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Artikel

De populistische Gracchen beloofden gouden bergen

Populistische politici zijn van alle tijden. Na een mislukte carrière zag de Romein Tiberius Gracchus nog maar één uitweg: hij werd een volkstribuun die het volk beloofde wat het wilde horen. Of zijn plannen uitvoerbaar waren, deed er niet toe. Het ging hem om de macht. En dat gold ook voor zijn broer en opvolger Gaius.

Lees meer