De Duitse deelstaat Baden-Württemberg heeft aan Namibië een historische bijbel teruggeven, die heeft toebehoord aan de legendarische Nama-leider Hendrik Witbooi. Duitse koloniale troepen stalen de bijbel in 1893.
In tegenstelling tot Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland had het Duitse Rijk een relatief bescheiden koloniaal bezit. De uitbuiting en verschrikkingen waren er niet minder om. In Duits-Zuidwest-Afrika roeide het koloniale regime in 1904 vrijwel het gehele Herero-volk uit. Dit was de eerste genocide van de twintigste eeuw.
Hendrik Witbooi was de leider van het Nama-volk, dat evenals de Herero de wapens opnam tegen de Duitse troepen en meerdere successen behaalde. Dit bezorgde hem de reputatie van held en briljant strateeg. Mede daarom slaagde Witbooi erin de rivaliserende stammen van Zuidwest-Afrika te verenigen in het verzet tegen de Duitsers. In 1905 werd hij vermoord. Spoedig daarna vond een tweede genocide plaats: Duitse koloniale troepen vervoerden de Nama naar concentratiekampen, waar tienduizenden stierven.
Het Lindenmuseum in Stuttgart, waar de Bijbel tot nog toe werd bewaard, ziet voor zichzelf een pioniersrol weggelegd bij het verwerken van deze pijnlijke geschiedenis. In een persbericht verklaart Theresia Bauer, minister van Cultuur van Baden-Württemberg: ‘Wat betreft de verwerking van ons koloniaal erfgoed staan we nog maar aan het begin, en we moeten nog veel inhalen.’
Dit artikel is exclusief voor abonnees