Israël investeert stevig in de archeologie van de Westbank, tot woede van Palestijnen. Volgens hen is de onderneming een dekmantel om de controle over de bezette westelijke Jordaanoever uit te breiden.
De Israëlische overheid reserveert 120 miljoen sjekel (zo’n 30 miljoen euro) om, naar eigen zeggen, archeologische vindplaatsen te beschermen die door Palestijnen zijn beschadigd. De investering is vooral bedoeld voor ‘Area C’, het deel van de Westbank dat onder Israëlische controle staat. Volgens de Oslo-akkoorden van 1995 moest het gebied geleidelijk overgaan naar de Palestijnse Autoriteit, maar dat is niet gebeurd. En de archeologische plannen wijzen er ook niet op dat het binnen afzienbare termijn zal gebeuren. Volgens de Jerusalem Post zei premier Benjamin Netanyahu in dat kader over het gebied, dat Israël Judea en Samaria noemt: ‘In elke hoek van Judea en Samaria hoef je maar een schop in de grond te steken om archeologische vondsten bloot te leggen die getuigen van onze diepe wortels in het land Israël. Dit zijn onze wortels en dit is ons land.’
Meer lezen over Israël? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.
De politieke lading van de onderneming maakt Palestijnen bezorgd. Om de archeologische locaties te controleren zal Israël camera’s en drones inzetten. Daarmee versterkt het land de greep op het gebied, vrezen Palestijnen, en zo wordt de kans nog kleiner dat het ooit zal worden overgedragen aan de Palestijnse Autoriteit. De premier van de Palestijnse Autoriteit, Mohammad Shtayyeh, heeft UNESCO daarom opgeroepen om archeologische locaties te beschermen tegen Israëlische ingrepen.
De investering van Israël was een wens van onder meer de rechtse Joodse organisatie Shomrim al Hanetzach (Bewakers van de Eeuwigheid). Die beschuldigt Palestijnen ervan bewust bijbelse archeologische vindplaatsen te vernielen. Eerder, in 2010, kondigde Israël aan twee locaties op de Westbank op de nationale erfgoedlijst te zetten. Het ging om het vermeende graf van de bijbelse figuur Rachel in Bethlehem en de Grot van de Patriarchen in Hebron. Toen verklaarde de UNESCO dat beide locaties integraal onderdeel waren van de bezette Palestijnse gebieden en belangrijk waren voor zowel het jodendom als het christendom en de islam.
Openingsbeeld: Medewerkers van de Israel Antiquities Authority doen onderzoek in het City of David National Park. Jeruzalem, 30 augustus 2023. Bron: ANP.