Home Beter een goede oorlog dan een slechte vrede

Beter een goede oorlog dan een slechte vrede

  • Gepubliceerd op: 15 juli 2009
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    GvdH

De Nederlandse Anti Oorlogs Raad (NAOR) zette zich tijdens de Eerste Wereldoorlog in voor een snelle vrede, maar vond daarmee geen instemming bij de Duitse en Engelse collega pacifisten. Dit zegt W.H. van der Linden in zijn meer dan 1100 pagina tellende boek The International Peace Movement during the First World War. In and around the Dutch Anti war Council 1914 1919.
De Nederlandse pacifisten, onder leiding van Benjamin de Jong van Beek en Donk, dachten dat een nog onbesliste strijd geen winnaars of verliezers zou kennen. Met een snelle vrede zouden mogelijke wraakgevoelens worden voorkomen. De Engelse en Duitse pacifisten wilden niet zozeer een snelle als wel een bestendige vrede. Daar mocht volgens hen dan nog wel een paar jaar voor gevochten worden. [GvH]

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.