• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 8/2007

  Auke van der Woud: Een nieuwe wereld

  Door: Rob Hartmans

  Nog niet zo heel lang geleden was het bon ton om een zorgelijk gezicht te trekken zodra de moderne, westerse samenleving ter sprake kwam. Die had toch maar voor veel ellende gezorgd, zoals uitbuiting, oorlogen, milieuvervuiling, vervreemding en een inhoudsloze, louter op consumptie en fun gerichte massacultuur. Sinds die heldere septemberochtend zes jaar geleden, toen die twee foeilelijke symbolen van dezelfde samenleving met behulp van moderne transportmiddelen werden vernietigd, is de weegschaal doorgeslagen naar de andere kant. Wie nu nog steeds vraagtekens bij onze samenleving durft te zetten wordt met argwaan bekeken. Vanwege zijn ‘zelfhaat’ is hij wellicht een lid van de vijfde colonne van de vijanden van onze moderne, westerse samenleving.

  Wat opvalt in het ‘debat’ dat sinds zes jaar wordt gevoerd, is de vaagheid van veel van de gehanteerde begrippen. Wat is nu eigenlijk de essentie van de moderne, westerse samenleving? Waardoor onderscheidt zij zich van andere samenlevingen, nu en in het verleden? Er worden dan vaak termen gebruikt als ‘rationalisme’, ‘wetenschap’, ‘de Verlichting’, of zelfs ‘de joods-christelijk-humanistische traditie’, terwijl er kwistig wordt gestrooid met namen van grote filosofen.

  Hoewel iedereen het erover eens is dat veel kenmerken van de moderne samenleving uitgesproken materieel van aard zijn – de economische groei en de ontwikkeling van natuurwetenschappen en technologie – cirkelt de discussie vooral rond allerlei abstracte, filosofische begrippen. Maar wie echt wil begrijpen hoe de moderne samenleving is ontstaan en wat haar kenmerken zijn, kan al die filosofische traktaten voorlopig beter terzijde schuiven en eerst eens De nieuwe wereld van historicus Auke van der Woud lezen.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen