• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 8/2006

  Antisemitische tekenfilm

  Door: Egbert Barten

  Tijdens het aanstaande Holland Animation Film Festival (1-5 november) zal voor het eerst sinds 1943 de beruchte Nederlandse tekenfilm Van den vos Reynaerde openbaar vertoond worden. Het is een van de meest geruchtmakende films uit de Nederlandse filmgeschiedenis.

  De door de Haagse filmmaatschappij Nederland Film geproduceerde en in Agfacolor opgenomen tekenfilm werd vanaf 1941 in Den Haag gemaakt door een veertigtal tekenaars en animators. De film – een soort antisemitisch vervolg op het middeleeuwse Reynaert-verhaal – werd gebaseerd op een boek van Robert van Genechten, toentertijd vormingsleider van de NSB en procureur-generaal bij het Haagse gerechtshof.

  In het verhaal wordt het idyllische dierenrijk waarin Reinaert leeft bedreigd door het ‘neushoorndier’ Jodocus, dat zich bij de nieuwe koning Boudewijn (niet voor niets een ezel) populair maakt door hoge belastingen te heffen. Ook roepen Jodocus en de andere neushoorndieren die hij van ver meebrengt op tot ‘vrijheid, gelijkheid en broederschap’; die oproep leidt in de film tot het paren van de dieren onderling, met de meest vreemdsoortige wezens tot resultaat. Natuurlijk worden uiteindelijk de neushoorndieren door de woedende menigte in zee gedreven; het loopt dus allemaal goed af in dit antisemitische sprookje.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen