• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  maandag 23 februari 2015

  Annie Romein: ‘Reve is een op hol geslagen beroemdheid’

  Door: Eric Slot

  Historicus Annie Romein-Verschoor had geen hoge dunk van Gerard Reve. Zo blijkt uit een brief die zij schreef aan de seksuoloog dr. Herman Musaph.

  Romein schreef Musaph naar aanleiding van een optreden van Gerard Reve in het VPRO-televisieprogramma Vrije Geluiden. De ‘romantische, decadente burgerschrijver’, aldus Reve zelf, las daarin een stuk voor uit zijn laatste boek, De taal der Liefde.
   
  Romein was bevriend met de ouders van Karel en Gerard, en kende hun beide zoons. In de brief (deel 1, deel 2 en deel 3) – gedateerd 28 april 1972, een dag na het optreden in Vrije Geluiden – schreef ze over Gerard: ‘Ik ken hem sinds zijn geboorte, een moeilijk, eenkennig kind, een sombere, woest-eerzuchtige tiener, een op hol geslagen beroemdheid.’
   
  Het stuk uit De taal der Liefde dat Reve voorlas, vond ze van een groot beeldend vermogen, ‘maar zielig in zijn letterlijk uitpuilende kleinburgerlijke frustraties’. Reve deed haar sterk aan ‘Andersen denken, die – hij leefde in de 19de eeuw van de schijnheiligheid – zijn leven een “sprookje”  en zichzelf een gelukkig mens noemde. Maar God hoorde hem brommen.’
   

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen