Home Annie Romein: ‘Reve is een op hol geslagen beroemdheid’

Annie Romein: ‘Reve is een op hol geslagen beroemdheid’

  • Gepubliceerd op: 23 februari 2015
  • Laatste update 04 apr 2023
  • Auteur:
    Eric Slot
  • 1 minuut leestijd
Annie Romein: ‘Reve is een op hol geslagen beroemdheid’

Historicus Annie Romein-Verschoor had geen hoge dunk van Gerard Reve. Zo blijkt uit een brief die zij schreef aan de seksuoloog dr. Herman Musaph.

Romein schreef Musaph naar aanleiding van een optreden van Gerard Reve in het VPRO-televisieprogramma Vrije Geluiden. De ‘romantische, decadente burgerschrijver’, aldus Reve zelf, las daarin een stuk voor uit zijn laatste boek, De taal der Liefde.

Romein was bevriend met de ouders van Karel en Gerard, en kende hun beide zoons. In de brief (deel 1, deel 2 en deel 3) – gedateerd 28 april 1972, een dag na het optreden in Vrije Geluiden – schreef ze over Gerard: ‘Ik ken hem sinds zijn geboorte, een moeilijk, eenkennig kind, een sombere, woest-eerzuchtige tiener, een op hol geslagen beroemdheid.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Het stuk uit De taal der Liefde dat Reve voorlas, vond ze van een groot beeldend vermogen, ‘maar zielig in zijn letterlijk uitpuilende kleinburgerlijke frustraties’. Reve deed haar sterk aan ‘Andersen denken, die – hij leefde in de 19de eeuw van de schijnheiligheid – zijn leven een “sprookje”  en zichzelf een gelukkig mens noemde. Maar God hoorde hem brommen.’