• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 2/2016

  Angst voor katholieke immigranten in de VS

  Katholicofobie

  Door: Jaap Verheul

  Rond 1850 kwamen er veel arme katholieke migranten naar Amerika. Die stroom nieuwkomers bedreigde de Amerikaanse waarden en identiteit, zo vreesden veel Amerikanen. Bange protestanten richtten populistische anti-immigrantenpartijen op.

  Een vloed van immigranten trok tussen 1848 en 1860 naar de Verenigde Staten. Velen van hen waren katholieke immigranten uit Ierland en Duitsland, landen die geteisterd werden door hongersnoden en politieke verdeeldheid.

  De nieuwkomers waren met meer dan 3,5 miljoen en vormden samen de grootste immigratiegolf uit de Amerikaanse geschiedenis. In 1850 was het immigratiecijfer zelfs vijf keer zo hoog als een decennium eerder. De meeste immigranten waren ongeschoold en straatarm. Ze kwamen aan in steden aan de kust als New York, Boston en Philadelphia, die niet op hun komst waren voorbereid, waardoor misdaad en sociale ellende toenamen.
   

  Politieke tweedeling rond slavernij en religie

  Voor veel gevestigde Amerikanen was deze stroom van nieuwkomers minstens zo angstaanjagend als de immigratiegolf uit Syrië voor veel Europeanen nu. Dat gevoel werd versterkt doordat de jonge republiek sterk in beweging was. Religieuze opwekkingsbewegingen hadden een opleving van het protestantse geloof teweeggebracht, en hervormingsbewegingen stortten zich op onderwijs, drankmisbruik, misdaad en sociale misstanden. Bovendien kwam in deze periode vanaf de oostkust gestaag een trek naar het westen op gang, wat tot veel verzet van de indiaanse bevolking leidde.

  Bovenop al die veranderingen was er het vraagstuk van de slavernij, dat de politieke stabiliteit van het land ondermijnde. Die stabiliteit was gebaseerd op een tweedeling. Aan de ene kant de stonden de Whighs: welgestelden van de gevestigde protestantse kerkgenootschappen uit het noordoosten. Tegenover hen stonden de Democraten, die zich vooral richtten op de minder welvarende stemmers van uiteenlopende godsdiensten uit het westen en zuiden. Beide partijen waren verzwakt door factiestrijd en corruptie, en raakten bovendien intern verdeeld over de vraag of de federale overheid slavernij moest toestaan in de nieuwe staten in het westen.
   

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen