• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 9/2021

  Afghanistan: speeltuin voor spionnen

  The Great Game

  Door: Christ Klep

  Afghanistan is van oudsher een plek waar invloedssferen tegen elkaar botsen. In de negentiende eeuw was het onderdeel van The Great Game: een wrede geopolitieke strijd tussen Rusland en Groot-Brittannië.

  In het altijd roerige Afghanistan behartigde de diplomaat William Hay Macnaghten in de jaren dertig van de negentiende eeuw de belangen van het Britse moederland. Macnaghtan was arrogant, maar de ingewikkelde koloniale diplomatie ging hem duidelijk boven de pet. Hij probeerde de Afghaanse stamhoofden rustig te houden door rijkelijk met geld te strooien; de schatkist was al snel leeg.

  Een bloedige opstand in november 1841 was het gevolg. Een woedende menigte hakte Macnaghtans getalenteerde assistent Alexander Burnes aan stukken in Kaboel. Macnaghten probeerde te redden wat er te redden viel. Hij onderhandelde apart met de stamhoofden en met Akbar Khan, de zoon van emir Dost Mohammed. Khan was not amused over dit dubbelspel en nam Macnaghten gevangen. Twee dagen voor Kerstmis hing zijn verminkte lichaam aan een vleeshaak in de bazaar.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen