• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 8/2009

  Ad van Liempt over ‘De Oorlog’

  Het was aangenaam in Nederland, vonden de Duitsers

  Door: Geertje Dekkers

  ‘Ik vind het heel bijzonder om hier te zitten,’ zegt Ad van Liempt, voormalig eindredacteur van geschiedenisprogramma Andere Tijden. Hij maakte de negendelige tv-serie De Oorlog, die vanaf 25 oktober wordt uitgezonden, en schreef het bijbehorende boek, dat tegelijkertijd verschijnt. ‘Hier’ is in het Amsterdamse café Eik en Linde, naast de Hollandsche Schouwburg, waar in de Tweede Wereldoorlog Joden moesten wachten op hun deportatie. Aan de overkant van de Plantage Middenlaan lag ooit de bijbehorende crèche, waar Joodse kinderen vastzaten.

  Als Van Liempt erover vertelt is het duidelijk dat de verhalen hem raken. ‘Hier zijn heldendaden verricht,’ zegt hij. ‘De crèche werd alleen bewaakt door een soldaat die voor de Hollandsche Schouwburg op wacht stond. Als er een tram voorbijreed, kon die de crèche even niet zien. Regelmatig ontvoerde iemand op zo’n moment een kind en rende dan met het kind op de arm met de tram mee om uit het zicht van de soldaat te blijven. Bij de volgende halte sprongen ze dan op de tram. Soms begonnen alle reizigers in de tram spontaan te klappen.’ Het kind was bevrijd.

  De oorlog leeft voor Van Liempt, en hij is dan ook opgetogen dat hij het boek en de serie heeft kunnen maken. ‘Er was geld beschikbaar voor zo’n grootschalig project; dat gebeurt tegenwoordig nog maar zelden. Samen met Hans Blom, voormalig directeur van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD), stuurde Van Liempt vier onderzoekers aan, die voor elk van de negen delen van de serie een ‘dikke ordner’ vol materiaal verzamelden.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen