Home Dossiers Europese Unie Actueel lesmateriaal over de Europese Unie

Actueel lesmateriaal over de Europese Unie

  • Gepubliceerd op: 14 april 2023
  • Laatste update 03 jun 2024
  • Auteur:
    Redactie Historisch Nieuwsblad
  • 2 minuten leestijd
Actueel lesmateriaal over de Europese Unie
Verkiezingsborden in Den Haag. Nationaal Archief. Fotocollectie Anefo. Foto: Koen Suyk
Dossier Europese Unie Bekijk dossier

Docenten die in de bovenbouw havo en vwo de Europese Unie als thema willen behandelen, kunnen gebruikmaken van nieuw lesmateriaal. Het magazine Europa voor en tegen (68 pagina’s) schetst een genuanceerd beeld van de EU aan de hand van actuele onderwerpen, in historisch perspectief, waarover verschillende meningen bestaan. Op de bijbehorende website zijn Opdrachtenboeken, Antwoordmodellen en een Docentenhandleiding te downloaden.

Europa voor en tegen is ontwikkeld door het expertisecentrum Studio Europa Maastricht in samenwerking met de makers van Historisch Nieuwsblad en educatief auteur Tom van der Geugten.

In de bovenbouw havo en vwo kan het materiaal flexibel worden ingezet bij een thema voor het schoolexamen van de vakken geschiedenis en/of maatschappijleer. Bij beide vakken kunnen de hoofdstukken of een selectie daaruit behandeld worden. Overlap kan worden vermeden door vakkensamenwerking waarbij het magazine wordt verdeeld.

Leerlingen kunnen in de klas werken met een gedrukt magazine en daarbuiten met een pdf-versie die gedownload kan worden van de website. Docenten kunnen een gratis klassenset (30 exemplaren plus een eigen exemplaar) van het magazine bestellen door middel van het formulier op de website https://studioeuropamaastricht.nl/nl/project/europa-voor-en-tegen/. De set wordt begin september 2023 verzonden naar het schooladres.

Via de website is ook een havo- en een vwo-versie te verkrijgen van het Opdrachtenboek met opdrachten bij elk onderdeel van het magazine en eindopdrachten waarmee het examenthema kan worden afgesloten en getoetst, plus het Antwoordmodel.

Studio Europa Maastricht is een expertisecentrum voor Europa-gerelateerd debat en onderzoek. Het wordt ondersteund door Maastricht University, Provincie Limburg en Gemeente Maastricht.