• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 1/2001

  Aad Kosto over de aanslag op zijn huis door actiegroep RARA

  'Mijn kat is er nog beroemd door geworden'

  Door: Shirley Haasnoot en Marchien den Hertog

  Aad Kosto, met de kat in zijn armen, volkomen ontredderd voor de puinhopen van zijn huis. Dat beeld ging in 1991 de hele wereld over, nadat tegenstanders van het Nederlandse asielbeleid een bom bij het huis van de staatssecretaris van Justitie hadden geplaatst.

  Woensdagmorgen 13 november 1991, rond drie uur 's nachts, krijgt de politie een anoniem telefoontje. Er ligt een bom achter het huis van staatssecretaris van Justitie Aad Kosto in het Noord-Hollandse Grootschermer. De politie waarschuwt Kosto en evacueert alle omwonenden in een straal van tweehonderd meter. Om drie minuten over vier 's ochtends blaast de bom de achtermuur van het huis naar binnen, waarna het dak gedeeltelijk instort. Bij de buren sneuvelen de ramen.

  Rond hetzelfde tijdstip ontploft een tweede bom in het ministerie van Binnenlandse Zaken. De aanslagen worden opgeëist door de Revolutionaire Anti Racistische Actie (RARA), die in een uitvoerige verklaring Kosto's vreemdelingenbeleid als reden van de aanslag aanwijst.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen