Home Zoektocht naar 17 opstandelingen

Zoektocht naar 17 opstandelingen

  • Gepubliceerd op: 29 januari 2013
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Anne Huits
  • 2 minuten leestijd

Ergens langs de aftandse spoorbaan, die loopt van de overwoekerde suikerplantages in het district Commewijne naar de verloederde suikerfabriek in Mariënburg, liggen zeventien mannen in een massagraf: zestien Hindoestanen en één Javaan. Ze liggen daar sinds 1902, toen er op de plantage een opstand uitbrak uit onder de contractarbeiders. Een Surinaams onderzoeksteam wil hen terugvinden en herbegraven.

In 1902 eisten de contractarbeiders van Mariënburg een betere beloning. Die eis werd niet ingewilligd. De teleurstelling en verontwaardiging hierover kregen een extra impuls door het gedrag van de directeur van de plantage, James Mavor, die meendet dat hij vrijelijk kon beschikken over de vrouwen van de arbeiders.

Op 29 juli kwam het tot een uitbarsting. Die dag werd de directeur achterna gezeten door woedende contractarbeiders en uiteindelijk gedood. Inderhaast opgeroepen militairen arriveerden de volgende dag vanuit Frederiksdorp in Mariënburg om de rust te doen wederkeren. Geconfronteerd met een razende menigte zagen de soldaten zich gedwongen gericht te schieten. Zeventien arbeiders vonden direct de dood en bijna veertig mensen raakten ernstig gewond. Van die gewonden zouden later nog enkelen overlijden. 

De lijken, zo gaat het verhaal, legde men eerst naast elkaar als afschrikmiddel. Daarna werden zij op een trolley geladen en via de spoorbaan afgevoerd. Buiten het zicht van de dorpsbewoners dumpte men de lichamen in een massagraf en overgoot ze met ongebluste kalk.

Het is nu 110 jaar later. Na wat geharrewar tussen verschillende stichtingen – ‘Laat de doden met rust’, ‘Nee, de doden moeten worden opgegraven’ – is nu door het hoogste gezag toestemming verleend om op zoek te gaan naar het massagraf. Het onderzoek wordt geleid door de enige archeoloog die Suriname rijk is: Benjamin Mitrasingh. Hij kan waar nodig rekenen op hulp van deskundigen uit eigen land. Ook de Nederlandse ambassade heeft ondersteuning toegezegd.
Het eerste doel van het onderzoek is het lokaliseren van het graf. De spoorbaan van de plantages naar de suikerfabriek is twaalf kilometer lang, maar er is een zijspoor van ongeveer twee kilometer en men vermoedt dat de lijken daar zijn terechtgekomen. Door het maken van luchtfoto’s en het signaleren van veranderingen in de vegetatie als gevolg van de ongebluste kalk, hoopt het onderzoeksteam aanwijzingen te krijgen.

Het tweede doel is de lijken te herbegraven. Tenslotte is moet er een monument komen. James Mavor kreeg een nette begrafenis en heeft een keurig onderhouden graf, dat men nu nog kan bezichtigen. Nu de zeventien contractarbeiders nog.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

Documentatie van oud-onderzoeker Bijlmerramp wordt digitaal erfgoed
Documentatie van oud-onderzoeker Bijlmerramp wordt digitaal erfgoed
Nieuws

Documentatie van oud-onderzoeker Bijlmerramp wordt digitaal erfgoed

De KB, nationale bibliotheek bewaart een website met documenten uit het onderzoek naar de Bijlmerramp voortaan als digitaal erfgoed. De maker van de website, oud-onderzoeker Henk Pruis, wil de fysieke dossiers ook een plek geven in het Nationaal Archief. Pruis digitaliseert documenten uit het onderzoek naar de Bijlmerramp, waar hij als ambtenaar van de Rijksluchtvaartdienst...

Lees meer
Beatrice de Graaf
Beatrice de Graaf
Column

Zoek democratische medestrijders op – column van Beatrice de Graaf

Er zijn dagen dat er te veel geschiedenis wordt geschreven. Zoals nu. Binnen een paar weken zijn saaie instituties, waar hoogstens droge colleges over worden gegeven, uitgegroeid tot theaters van psychologische, economische en politieke oorlogsvoering. USAID werd afgeschaft. De NAVO werd ondermijnd. En de EU maakte een kwantumsprong naar een eigen Europese militaire samenwerking. Ze...

Lees meer
Chris van der Heijden: ‘Mijn vader was geen echte nazi’
Chris van der Heijden: ‘Mijn vader was geen echte nazi’
Interview

Chris van der Heijden: ‘Mijn vader was geen echte nazi’

‘Kritisch, maar met liefde,’ zo karakteriseert Chris van der Heijden zijn nieuwe boek, dat gaat over zijn ‘foute’ ouders. In Historisch Nieuwsblad legt hij uit wat zijn vader en moeder bezielde om zich bij de NSB aan te sluiten.

Lees meer
‘Ik vond mijn vader een rechtse klootzak’ – interview met Chris van der Heijden
‘Ik vond mijn vader een rechtse klootzak’ – interview met Chris van der Heijden
Artikel

‘Ik vond mijn vader een rechtse klootzak’ – interview met Chris van der Heijden

Steeds wanneer historicus Chris van der Heijden iets publiceerde over de Tweede Wereldoorlog, brachten anderen zijn ‘foute’ vader ter sprake. Nu heeft hijzelf een boek geschreven over zijn ouders, die beiden actief waren in de NSB. ‘Ik denk dat hun intenties goed waren, maar de uitwerking hartstikke slecht.’ Met Grijs verleden. Nederland en de Tweede...

Lees meer