• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 7/2009

  Wilhelmina overwoog vlucht naar Canada

  Door: Bas Kromhout

  Nederlandse schepen lagen aan het begin van de Tweede Wereldoorlog in Engeland klaar om koningin Wilhelmina en haar regering in geval van een Duitse invasie te evacueren naar Canada. De regering, die kort tevoren uit Nederland was gevlucht, had geen vertrouwen in de Britse defensie. Dat blijkt uit Amerikaanse archiefstukken.

  Nadat koningin Wilhelmina in mei 1940 had moeten vluchten voor de Duitse inval in Nederland, zou zij vastbesloten zijn geweest in Londen te blijven om van daaruit de strijd voort te zetten. Dat is althans het algemeen geaccepteerde verhaal, zoals beschreven door Loe de Jong in zijn monumentale werk over Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Alleen prinses Juliana en haar dochters werden geëvacueerd naar Canada, waar zij veilig waren voor de Duitse bommenwerpers.

  Maar de schepen die de prinsessen overzetten, waren aanvankelijk bestemd voor Wilhelmina zelf. Dat blijkt uit een geheim telegram dat de Amerikaanse ambassadeur in Londen verstuurde op 25 mei 1940 en dat wordt bewaard in de National Archives in Washington. Ambassadeur Joseph Kennedy – vader van de latere president – had die ochtend een gesprek met de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Eelco van Kleffens.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen