Home Wie vermoordde Julien Lahaut?

Wie vermoordde Julien Lahaut?

  • Gepubliceerd op: 2 juni 2010
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Margreet van Muijlwijck
  • 2 minuten leestijd

Wie vermoordde zestig jaar geleden de communist Julien Lahaut? De Waalse socialiste Véronique de Keyser zamelt geld in om de zaak te heropenen.

November vorig jaar plaatste De Keyser in de Belgische kranten een opmerkelijke advertentie onder de kop: ‘Oproep tot steun Julien Lahaut.’ Een bizarre uitnodiging, gezien het feit dat Lahaut al zestig jaar dood is. Hij was de leider van de Communistische Partij van België en de man die op 11 augustus 1950 de eedaflegging van de Belgische koning Boudewijn verstoord zou hebben door ‘Vive la république!’ te roepen.

Het staat niet met zekerheid vast of Lahaut degene was die deze kreet slaakte. Maar nadat hij op 18 augustus 1950 bij zijn eigen voordeur met vier geweerschoten was afgemaakt, ging deze aanslag de geschiedenis in als een represaille voor zijn republikeinse oprisping. Het gerecht heeft de zaak nooit opgehelderd en in 1972 werd deze officieel gesloten.

Maar de geruchtenmolen rond deze politieke moord is altijd blijven draaien. De moord op Lahaut is onder andere in verband gebracht met een serie anticommunistische aanslagen van de CIA in die periode. De Vlaamse historici Rudi Van Doorslaer en Etienne Verhoeyen plaatsten in de jaren 1980 de moord in de context van ‘het communisme als binnenlandse vijand’.

Explosiever is een veronderstelde band met ‘het paleis’ en de staatsveiligheidsdienst. Lahaut had zich na de Tweede Wereldoorlog fel verzet tegen de terugkeer van Boudewijns vader, Leopold III, op de troon. De moord kon dus ook een wraakactie zijn van ultrarechtse monarchisten.

Complottheorieën rond de vermeende duistere acties van de ‘leopoldisten’ duiken in België op bij tal van onopgeloste zaken. Een aantal federale parlementsleden vond het daarom tijd worden voor een parlementaire-onderzoekscommissie. Maar voorstellen daartoe werden in respectievelijk 2002 en 2008 afgestemd. Wel werd besloten om het Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij (SOMA) met een onderzoek te belasten. Hiervoor was 396.000 euro nodig. De verantwoordelijke minister liet echter weten er geen geld voor te hebben.

Met haar oproep in de kranten probeert De Keyser nu het geld rechtstreeks bij de burgers te halen. Na vijf maanden staat de teller op ongeveer eentiende van het benodigde bedrag. De ontknoping in de zaak-Lahaut zal dus nog even op zich laten wachten.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

New Yorkse politie neemt vingerafdruk van Duitser in 1917 als deel van de Alien Enemies Act
New Yorkse politie neemt vingerafdruk van Duitser in 1917 als deel van de Alien Enemies Act
Interview

Waarom Trump zich beroept op een 200 jaar oude wet om Venezolanen uit te zetten

De Verenigde Staten zetten honderden immigranten op het vliegtuig naar El Salvador, waar zij zonder proces in een gruwelijke gevangenis worden geïnterneerd. Trump gebruikt daarvoor de omstreden Alien Enemies Act, een wet uit 1798. Die was oorspronkelijk bedoeld om vijandelijke buitenlanders uit te zetten in tijden van oorlog, maar werd in de Eerste Wereldoorlog al...

Lees meer
De Nationale Dodenherdenking in 2014
De Nationale Dodenherdenking in 2014
Recensie

Herdenking van de Tweede Wereldoorlog is al tachtig jaar gevoelig

In 2001 opende Chris van der Heijden zijn ophefmakende boek Grijs verleden. Nederland en de Tweede Wereldoorlog met de even briljante als provocatieve zinnen: ‘Eerst was er de oorlog, daarna het verhaal van die oorlog. De oorlog was erg, maar het verhaal maakte de oorlog nog erger’. Deze zinnen schoten me te binnen, al lezend...

Lees meer
Prins Bernhard krijgt uitleg over de bewapening van de Northrop NF-5 op vliegbasis Gilze-Rijen
Prins Bernhard krijgt uitleg over de bewapening van de Northrop NF-5 op vliegbasis Gilze-Rijen
Onderzoek

Onderzoekscommissie wilde bewust niet weten hoe corrupt prins Bernhard daadwerkelijk was

De commissie die moest uitzoeken of prins Bernhard smeergeld aannam van Amerikaanse vliegtuigbouwbouwers, heeft haar werk niet goed gedaan. Dat concludeert historicus Philip Dröge in Historisch Nieuwsblad. Dröge baseert zich op het onlangs geopenbaarde archief van de toenmalige secretaris, Ad Geelhoed. De commissie had sterke aanwijzingen dat de prins nog corrupter was dan gedacht, maar...

Lees meer
Pius IX latere leeftijd
Pius IX latere leeftijd
Interview

Zieke paus Franciscus herinnert aan een paus die de macht verloor, maar zielen won

De wankele gezondheid van paus Franciscus is al wekenlang wereldnieuws. Waarom? Historicus Jeroen Koch vertelt hoe Franciscus’ verre voorganger paus Pius IX er in de negentiende eeuw in slaagde om van het Vaticaan een symbolisch en mythisch instituut te maken, in een tijd waarin de paus juist zijn wereldlijke macht verloor. Jeroen Koch, die samen...

Lees meer