Home White Trash. The 400-year Untold History of Class in America – Nancy Isenberg

White Trash. The 400-year Untold History of Class in America – Nancy Isenberg

  • Gepubliceerd op: 19 juni 2017
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Jaap Verheul
White Trash. The 400-year Untold History of Class in America – Nancy Isenberg

Wie weleens naar de Beverly Hill Billies, de Dukes of Hazzard, Duck Dynasty of andere schaamteloze realityprogramma’s heeft gekeken, herkent ze meteen. Generatie na generatie arm, laag opgeleid en racistisch, en daar ook nog trots op. Dit is de blanke onderklasse die de achterlanden van het Amerikaanse Zuiden bevolkt en in de volksmond white trash wordt genoemd. Nancy Isenberg betoogt dat deze kanslozen nooit een plaats in de geschiedschrijving kregen, omdat ze een pijnlijk contrast vormden met de Amerikaanse mythe van klasseloze gelijkheid. Maar in feite ontstond de structurele ongelijkheid al vier eeuwen geleden, toen Europese overheden ongewenste personen naar de nieuwe koloniën stuurden en vooral North Carolina en Georgia tot demografische afvalbak maakten. Met mededogen schetst Isenberg hun treurige geschiedenis van armoede en achterstand.

Met als dieptepunt het eind van de negentiende eeuw, toen eugenetici en rassenkundigen hen afschreven als erfelijk gedegenereerden die maar beter gesteriliseerd konden worden. Onder de New Deal gloorde de hoop van overheidszorg, en president Lyndon B. Johnson wilde hen verheffen met de sociale programma’s van de Great Society. Vanaf de jaren tachtig hervonden de zuidelijke rednecks hun collectieve trots en werden ze ontdekt door de populaire cultuur. Dit boek is actueel omdat Isenberg laat zien hoe het ongepolijste populisme van Sarah Palin voor het eerst een politieke stem gaf aan deze maatschappelijke verliezers. Deze studie van blanke ellende is daardoor te lezen als een voorgeschiedenis van Donald Trump.
 
Jaap Verheul is historicus en docent aan de Universiteit Utrecht.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Nieuwste berichten

Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Artikel

Dissident ging liever naar het strafkamp dan op de vlucht

Net als Aleksej Navalny besloot de Duitse dissident Carl von Ossietzky zijn land niet te ontvluchten toen hij gevaar liep. Hij wist dat hij bovenaan de zwarte lijst van de nazi’s stond, maar bleef toch in Berlijn toen Hitler in 1933 de macht greep. ‘De opposant die over de grens vlucht, werpt al snel holle frasen zijn land in,’ meende hij. Die moed bekocht hij met de dood in een concentratiekamp.

Lees meer
Waffen SS'ers in Vught
Waffen SS'ers in Vught
Interview

‘Waffen-SS’ers dachten dat het verleden niet lang aan hen zou kleven’

Hoewel ze geen paspoort meer hebben, blijven veel Syriëgangers toch in Nederland. Ook in 1945 verloren mannen die zich bij de Duitsers hadden aangesloten hun Nederlanderschap. Maar de omgang met deze Waffen-SS’ers en de Syriëgangers verschilt volgens historicus Peter Romijn. ‘De huidige wetgeving draait om uitstoting, maar na de Tweede Wereldoorlog was ook sprake van re-integratie.’

Lees meer
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Artikel

Een presidentskandidaat dump je niet zomaar

Terwijl Donald Trump en Joe Biden zich opmaken voor de verkiezingsstrijd, gaan er bij hun partijen stemmen op om alsnog voor een andere presidentskandidaat te kiezen. Maar het verleden leert dat het lastig is om een leidende kandidaat opzij te zetten.

Lees meer
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Artikel

De populistische Gracchen beloofden gouden bergen

Populistische politici zijn van alle tijden. Na een mislukte carrière zag de Romein Tiberius Gracchus nog maar één uitweg: hij werd een volkstribuun die het volk beloofde wat het wilde horen. Of zijn plannen uitvoerbaar waren, deed er niet toe. Het ging hem om de macht. En dat gold ook voor zijn broer en opvolger Gaius.

Lees meer