Home White Trash. The 400-year Untold History of Class in America – Nancy Isenberg

White Trash. The 400-year Untold History of Class in America – Nancy Isenberg

  • Gepubliceerd op: 19 juni 2017
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Jaap Verheul
White Trash. The 400-year Untold History of Class in America – Nancy Isenberg

Wie weleens naar de Beverly Hill Billies, de Dukes of Hazzard, Duck Dynasty of andere schaamteloze realityprogramma’s heeft gekeken, herkent ze meteen. Generatie na generatie arm, laag opgeleid en racistisch, en daar ook nog trots op. Dit is de blanke onderklasse die de achterlanden van het Amerikaanse Zuiden bevolkt en in de volksmond white trash wordt genoemd. Nancy Isenberg betoogt dat deze kanslozen nooit een plaats in de geschiedschrijving kregen, omdat ze een pijnlijk contrast vormden met de Amerikaanse mythe van klasseloze gelijkheid. Maar in feite ontstond de structurele ongelijkheid al vier eeuwen geleden, toen Europese overheden ongewenste personen naar de nieuwe koloniën stuurden en vooral North Carolina en Georgia tot demografische afvalbak maakten. Met mededogen schetst Isenberg hun treurige geschiedenis van armoede en achterstand.

Met als dieptepunt het eind van de negentiende eeuw, toen eugenetici en rassenkundigen hen afschreven als erfelijk gedegenereerden die maar beter gesteriliseerd konden worden. Onder de New Deal gloorde de hoop van overheidszorg, en president Lyndon B. Johnson wilde hen verheffen met de sociale programma’s van de Great Society. Vanaf de jaren tachtig hervonden de zuidelijke rednecks hun collectieve trots en werden ze ontdekt door de populaire cultuur. Dit boek is actueel omdat Isenberg laat zien hoe het ongepolijste populisme van Sarah Palin voor het eerst een politieke stem gaf aan deze maatschappelijke verliezers. Deze studie van blanke ellende is daardoor te lezen als een voorgeschiedenis van Donald Trump.
 
Jaap Verheul is historicus en docent aan de Universiteit Utrecht.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €3,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.