• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 11/2021

  Werken en baren voor Zweden

  Door: Alies Pegtel

  Zweedse moeders werken, terwijl hun kinderen naar de crèche gaan. Het is een erfenis van de bevolkingspolitiek die het sociaal-democratische echtpaar Alva en Gunnar Myrdal bedacht tijdens het Interbellum. Om de productie en de volkskracht op peil te houden werden vrouwen gestimuleerd om zowel te werken als kinderen te baren. Maar de voortplanting van erfelijk belasten moest juist worden voorkomen.

  Als het gaat om gelijkheid tussen man en vrouw geldt Zweden als een lichtend voorbeeld. Samen met IJsland, Finland en Noorwegen staat het land in de top-vijf van de Global Gender Gap Index van het World Economic Forum, die onder andere de arbeidsparticipatie, economische kansen en politieke invloed van vrouwen meet. Nederland blijft hier ver bij achter en staat op nummer 31. Nederlandse ouders van jonge kinderen hebben ook reden om jaloers naar het hoge noorden te kijken. Zweedse moeders kunnen anderhalf jaar thuisblijven met behoud van baan en inkomen. Ouders hebben in Zweden samen recht op 480 dagen betaald zorgverlof, die ze onderling kunnen verdelen. Kinderen van één tot zes jaar gaan er vijf dagen per week naar de gratis förskola (voorschool), waar ze onder begeleiding van hoogopgeleide medewerkers in kleine groepjes buitenspelen en gezonde maaltijden krijgen.

  Hoe zijn de verschillen met Nederland te verklaren? Hebben de Zweden van nature meer geëmancipeerde opvattingen over het ouderschap? Tot en met de achttiende eeuw vonden de meeste Zweden net als Nederlanders dat moeders thuis voor hun kinderen moesten zorgen. Maar het Scandinavische land maakte in de daaropvolgende periode een andere demografische ontwikkeling door dan Nederland. Een die vroeg om een actieve bevolkingspolitiek.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen