Home Walcheren profiteerde van slavenvaart

Walcheren profiteerde van slavenvaart

  • Gepubliceerd op: 20 juni 2019
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Geertje Dekkers
Walcheren profiteerde van slavenvaart

In de periode 1755-1790 hing een kwart van de economie van Vlissingen samen met slavenhandel. Ook de rest van het Zeeuwse Walcheren had er baat bij.

Timmerlieden die schepen bouwden, touwslagers die de lijnen fabriceerden, kuipers die tonnetjes leverden waarin buskruit werd vervoerd: al deze ambachtslui profiteerden op Walcheren in de achttiende eeuw van de handel in slaven. En ook dienstverleners verdienden hun brood met die handel: door goederen aan te voeren die in West-Afrika werden geruild tegen slaven bijvoorbeeld, of door op te treden als verzekeraar van de tochten.

In zijn proefschrift Walcherse ketens laat Gerhard de Kok zien dat de hele economie van het eiland in de tweede helft van de achttiende eeuw verknoopt was met slavenhandel. Met de economie van de streek ging het overwegend slecht, maar de slavenvaart nam juist toe en stutte daardoor de economie van Middelburg, Vlissingen en de rest van Walcheren.

Dat betekent niet dat de slavenhandel een goudmijn was. Handelaren leden regelmatig verlies en ondernemers uit het economisch succesvollere Holland hadden in de tweede helft van de achttiende eeuw weinig zin in deze risicovolle ondernemingen. Maar omdat veel dienstverleners en ambachtslui een graantje meepikten waren de vaarten economisch wel heel relevant.
 
Bron:
Gerhard de Kok, Walcherse ketens.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.