• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 11/2016

  Voorpublicatie: Juliana. Vorstin in een mannenwereld

  Juliana als student

  Door: Jolande Withuis

  Prinses Juliana had een zeer beschermde jeugd. Toen ze achttien werd, kon ze haast niet wachten om uit te breken. Ze had behoefte aan een periode van vrijheid en vrolijkheid buiten het zicht van ouders en hofhouding. Als eerste Oranjetelg ging ze studeren.

  Op 30 april 1927 werd Juliana achttien en was ze gerechtigd de troon te bestijgen. In geval van nood was zij de aangewezen regentes en bij overlijden van haar moeder zou ze haar opvolgster zijn. Haar vorming tot koningin werd geacht voltooid te zijn. Later zei ze dat ze het ‘afschuwelijk’ had gevonden dat ze toen al klaar moest zijn. Zo ‘verschrikkelijk’ jong koningin worden, dat kon niet, gaf ze te kennen bij de achttiende verjaardag van haar dochter Beatrix.

  Juliana’s nieuwe grondwettelijke positie bracht een aantal formele regelingen en veranderingen met zich mee. Ze werd lid van de Raad van State, waar ze op 2 mei plechtig door haar beide ouders werd binnengeleid, en zat voortaan op Prinsjesdag naast haar moeder op het podium van de Ridderzaal, meestal samen met haar vader en oma. Wilhelmina begon haar troonrede op 20 september 1927 met het uitspreken van haar dankbaarheid jegens God dat zij ditmaal haar ‘beminde Dochter aan haar zijde’ had.

  Verder ontving Juliana vanaf nu haar staatstoelage van 200.000 gulden per jaar en kreeg ze de beschikking over een eigen paleis aan de Haagse Kneuterdijk en een eigen ‘Huis’. Haar hofhouding bestond uit hofdame Annemie Bentinck, ‘grootmeester’ mr. dr. T.A.C. van Lynden van Sandenburg en particulier secretaris annex kamerheer mr. J.C. Baud – alle drie van adel. Beide heren waren afkomstig uit de hofhouding van Wilhelmina, Bentinck was de drie jaar oudere zus van Juliana’s klasgenote Elise en een ‘kameraad’.
   

  De grootse verjaardagsviering deed oudere inwoners denken aan de kroningsfeesten van 1898

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen