• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 9/2000

  Verlangen naar Suriname

  Nederlandse Surinamers over 25 Jaar Surinaamse onafhankelijkheid

  Door: Joep Auwerda en Frans Smits

  Op 25 november 1975 wordt de vlag gehesen. Suriname is een onafhankelijke republiek. Daarvoor en daarna komen veel Surinamers naar Nederland, zij hebben weinig vertrouwen in de toekomst van een onafhankelijk Suriname. Hoe kijken de Surinaamse Nederlanders terug op de onafhankelijkheid? En hebben ze nog een band met hun geboorteland? Een onderzoek onder 409 Surinaamse Nederlanders. 

  In De Nieuwe Stad, in de Bijlmer, weet een Surinaamse kerkgangster nog precies te vertellen dat ze op 25 november 1975 gele kleren aanhad en deel uitmaakte van de ster. Duizenden mensen vormden die dag in Paramaribo een levende Surinaamse vlag op het Onafhankelijkheidsplein, voorheen het Gouvernementsplein. De ster, in groene, rode en witte banen, staat symbool voor een gouden toekomst.

  Lang niet iedereen deelde het vertrouwen in een gouden toekomst. Voor en na de onafhankelijkheid stapten velen in de Bijlmer-express, zoals de migratie van Suriname naar Nederland ook wel is genoemd. In 1975 vestigden zich 39.699 Surinamers in Nederland. Anno 2000 wonen hier 300.000 Surinamers: 200.000 van hen zijn in Suriname geboren (de eerste generatie Surinamers), 100.000 zijn hier geboren en hebben in ieder geval één Surinaamse ouder (de tweede generatie Surinamers).

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen