Home Turkse immigranten niet van platteland

Turkse immigranten niet van platteland

  • Gepubliceerd op: 14 juli 2009
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    GvdW

De eerste generatie Turken die tijdens de jaren zestig en zeventig naar het Westen kwam, was in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, niet massaal afkomstig uit de agrarische sector.

Deze groep bestond juist uit ambachtslieden uit het kleinbedrijf, en kwam grotendeels uit stedelijke gebieden. Bovendien lag het opleidingsniveau gemiddeld hoger dan dat van migranten uit Italië en Spanje. Dit blijkt uit Labour Migration from Turkey to Western Europe, 1960-1974, het proefschrift van sociaal wetenschapper Ahmet Akgündüz.

Akgündüz stelt ook dat de migratiegolf niet het resultaat was van de slecht draaiende Turkse economie; er was namelijk meer dan genoeg werk in Turkije. Het verlangen naar het Westen met zijn consumptiegoederen en rijkdom zou van grotere invloed zijn geweest. (GvdW)

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.