Home Titanic Onderwerp van rechtszaak

Titanic Onderwerp van rechtszaak

  • Gepubliceerd op: 26 februari 2020
  • Laatste update 17 mrt 2023
  • Auteur:
    Geertje Dekkers
  • 2 minuten leestijd
Titanic Onderwerp van rechtszaak

Ruim een eeuw nadat hij zonk, is de Titanic onderwerp van een rechtszaak. Die draait om een kleine duikboot die afgelopen zomer tegen het wrak botste.

Volgens het Britse bedrijf EYOS Expeditions, dat de tocht met de duikboot ondernam, ging het om een bescheiden botsing. Maar RMS Titanic, de onderneming die het alleenrecht heeft om spullen uit het wrak te halen, is boos en eist videobeelden op van de tocht om te bepalen of er schade is aangericht. De aanvaring vond plaats toen de duikboot wetenschappelijk onderzoek deed en het wrak filmde voor een documentaire. Het bootje zou onbedoeld door een sterke stroming tegen de Titanic zijn gesleurd. Een vertegenwoordiger van RMS Titanic die mee was met de expeditie, zou daarna hebben gezien dat op de duikboot een rode streep zat. Maar volgens EYOS was het fiberglas van de duikboot niet beschadigd. Die zou het wrak nauwelijks hebben geraakt.

RMS Titanic klaagt ook de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) aan. Deze dienst had de botsing moeten melden, maar deed dat pas vier maanden na het ongeluk. Dat RMS Titanic een rechtszaak voert over deze ogenschijnlijk kleine kwestie, heeft volgens Smithsonian Magazine mogelijk te maken met een conflict met de NOAA. Het bedrijf wil een wand van het wrak openknippen om de radio eruit te halen waarmee de bemanning om hulp vroeg toen de Titanic zonk. De NOAA is daartegen. Mogelijk dient de zaak om de dienst in een kwaad daglicht te stellen en zo de kans te vergroten dat het bedrijf de radio toch mag bergen. 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 3 - 2020