Home Tijdschrift: Jaarboek van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie

Tijdschrift: Jaarboek van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie

  • Gepubliceerd op: 8 december 2004
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Wim Berkelaar
  • 2 minuten leestijd

Historica Madelon de Keizer, verbonden aan het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD), kondigt al sinds 2000 aan met een nieuwe visie te willen komen op het tijdvak 1914-1940. In een lezing uit 2001, gehouden bij de presentatie van het tweede deel van de biografie van Menno ter Braak, brak ze een lans voor onderzoek dat het interbellum nu eens niet beoordeelt vanuit de nederlaag in mei 1940.


Die nederlaag zou een beeld hebben nagelaten van een land dat geen deel uitmaakte van de grote wereld. Nederland zou het werkelijke begin van de twintigste eeuw, de Eerste Wereldoorlog, hebben gemist en ook nadien verstoken zijn gebleven van alle moderne ontwikkelingen, of die nu opdoken in de literatuur, bouwkunst of schilderkunst. De Keizer verzette zich krachtig tegen die gedachte en kondigde grondig onderzoek aan naar de moderniteit van Nederland tussen de twee wereldoorlogen.

Met een groep jonge studenten van diverse universiteiten, aangevuld met enkele gevestigde namen in de historische wereld, toog ze aan het werk. Het resultaat ligt nu op tafel in het Jaarboek van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (2004/15), onder de titel Moderniteit. Modernisme en massacultuur in Nederland 1914-1940.

Om met de deur in huis te vallen: het is een prachtige bundel geworden. De Keizer opent met een artikel over de omstreden positie van de schrijfster Ina Boudier-Bakker in de Nederlandse literatuur van de jaren dertig. De verhalende trant van haar meer dan duizend bladzijden tellende familieroman De klop op de deur (1930) kon literair critici als Menno ter Braak en Annie Romein-Verschoor niet bevredigen. De Keizer schrijft dat toe aan het modernisme, dat uitputtend literair realisme niet meer zou verdragen.

Daarmee is nog niet duidelijk wat het modernisme precies is, zo geeft ook De Keizer toe. Ze geeft geen definitie, maar omschrijft het als onzekerheid. Die ontstond door de snelle wetenschappelijke en industriële ontwikkeling in deze periode. De ‘onttovering van de wereld’, zoals socioloog Max Weber de modernisering noemde, leidde tot een diversiteit van reacties. Een aantal daarvan is in dit jaarboek voortreffelijk geanalyseerd.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

Witte Huis brandde af door Canadees-Amerikaanse burenruzie
Witte Huis brandde af door Canadees-Amerikaanse burenruzie
Artikel

Witte Huis brandde af door Canadees-Amerikaanse burenruzie

In 1812 begonnen de Amerikanen een opportunistische oorlog tegen hun noorderburen. De Canadezen zouden hen verwelkomen als bevrijders. Maar de oorlog mislukte faliekant en werd snel vergeten. Toch laait de herinnering de laatste tijd weer op. De relatie tussen de Verenigde Staten en Canada is weer eens aardig verziekt. Donald Trump flirt met de gedachte...

Lees meer
Philip Dröge
Philip Dröge
Column

Geen messing monster voor Dom Henrique

In Nederland zijn we van de bordjes. Die geven uitleg en context; excuseren het verleden en masseren het heden. Geen standbeeld met de geur van nationalisme ontkomt aan het messing monster. Natuurlijk heeft Coen een plaque, net als Van Heutsz, zodat we nog eens krijgen ingepeperd hoe malicieus ze zijn geweest. Wie schetste dan ook...

Lees meer
‘Dankzij de Maartrevolutie werden vrouwen politiek actief’
‘Dankzij de Maartrevolutie werden vrouwen politiek actief’
Interview

‘Dankzij de Maartrevolutie werden vrouwen politiek actief’

Maart is de maand van de vrouwenbeweging, met om te beginnen 8 maart als Internationale Vrouwendag. Het is geen toeval dat juist deze maand is gekozen: in maart 1848 brak in Duitsland de revolutie uit. Universitair docent Anne Heyer (Universiteit Leiden) legt uit wat het verband is. ‘Voor het eerst bezochten vrouwen de senaat.’ Wat...

Lees meer
‘Dankzij Dina Sanson verbeterde de zorg voor arme kinderen’
‘Dankzij Dina Sanson verbeterde de zorg voor arme kinderen’
Interview

‘Dankzij Dina Sanson verbeterde de zorg voor arme kinderen’

Dina Sanson (1868-1929) was de eerste politievrouw van Nederland. Historicus Tsila Rädecker kwam haar op het spoor toen ze van familieleden van Sanson een boodschappentas kreeg met foto’s en documenten. In Voor vrouw en kind reconstrueert Rädecker het leven van de politievrouw. ‘Door Dina’s inzet verbeterde de hopeloze situatie van veel kinderen.’ Hoe kwam Dina...

Lees meer