• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 3/2010

  Terrorisme is theater

  Terughoudendheid is beter dan een war on terror

  Door: Doeko Bosscher

  De aankondiging op de achterflap van Theater van de angst dat auteur Beatrice de Graaf met ‘geruchtmakende conclusies’ komt, lijkt een miskleun van de uitgever. Is zo’n claim niet wat prematuur bij een boek dat vers van de pers rolt? Waarschijnlijk wordt gerekend op reacties op de stelling dat terughoudende bestrijding van het gevaar beter werkt dan een war on terror met alle toeters en bellen.

  Dat Nederland, anders dan bijvoorbeeld Duitsland en Italië en afgezien van de treurige acties van een paar dolende geesten, tot nu toe aardig door het tijdvak is gerold waarin het terrorisme furore maakt(e), is mede te danken aan het hier heersende gebrek aan ‘middelen, manschappen en mensen’. We maakten van de nood een deugd. De nood was de relatief ‘zwakke doorvoeringsmacht’ van de overheid’: het viel de bestuurders niet mee een strenge aanpak van terrorisme af te dwingen. De deugd was dat veldwachter Bromsnor en andere ambtsdragers die zich niet snel gek lieten maken, meer invloed op het discours kregen dan de paniekzaaiers.

  De Graaf wil dat, blijkens haar warme pleidooi voor een verzoenend discours, graag zo houden. In zoverre komt dit boek precies op het goede moment, aan de vooravond van Tweede-Kamerverkiezingen waarin Geert Wilders en zijn epigonen weer veelvuldig alarm zullen slaan over een vijfde colonne van moslims. Maar helaas, de Wildersen van deze wereld zullen een boek als dit, geschreven door een medewerker van het Haags/Leidse Centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme en voorzien van een voorwoord van onze nationale terreurbestrijder Akerboom, vermoedelijk zien als een bewijs (!) dat het monster (!) dat onze cultuur (!) ondermijnt (!) zich al een tunnel naar het centrum van de macht heeft geboord.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen