• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 7/2012

  Tegen het palingtrekken en katknuppelen

  Door: Femke Deen

  Vanaf de negentiende eeuw zetten steeds meer burgers, politici en denkers zich in voor de belangen van dieren. Wie waren die vroege voorvechters van dierenrechten, en wat bewoog hen?

   

  Op 25 en 26 juli 1886 braken in de Amsterdamse Jordaan hevige gevechten uit tussen de politie en de lokale bevolking. Een aantal politieagenten had geprobeerd een eind te maken aan het palingtrekken, waarbij deelnemers vanuit bootjes een levende paling van een touw moesten trekken die boven de Lindengracht was gespannen. Honderden belangstellenden waren op het volksvermaak af gekomen. Maar palingtrekken was verboden, en een paar politiemannen hadden het touw doorgesneden waaraan de paling hing. Dat was hun niet in dank afgenomen, en een grote rel brak uit. Het zogeheten Palingoproer resulteerde in 25 doden en vele gewonden.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen